Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska polisen närma sig lokalsamhället

Att minska ungdomsbrottsligheten är ett av målen när polisen i norra länsdelen omorganiserar sig. Nyutsedda kommunpoliser ska arbeta lokalt nära politiker och medborgare.

Annons
Ny polischef. Agneta Kumlin är ny lokalpolisområdeschef. Hon kommer från tjänsten som närpolischef i Sala.

Den nya polisorganisationen blev verklighet vid årsskiftet. Målet med omdaningen sades vara en effektivare och mer lokal polismyndighet.

Som tidningen berättat om tidigare har organisationen fått utstå kritik internt, bland annat för att vara mer toppstyrd. Förvandlingen har beskrivits som ”kaotisk” (FP 12 juni).

Men snart börjar polisen ta större steg mot vad som sägs vara ett utökat lokalt samarbete i norra Västmanland.

Fagersta samt Norberg och Skinnskatteberg kommer i september att få så kallade kommunpoliser. Det är personer som ska jobba nära kommunen med frågor som berör lokalt.

– Tjänsterna har varit ute och jag har nu lämnat förord på vilka jag vill ha. Där ligger vi nu, säger den nya lokalpolisområdeschefen i norra länsdelen, Agneta Kumlin.

I Norberg och Skinnskatteberg föreslås Eva Lindberg (före detta närpolischef i Fagersta) bli kommunpolis och i Fagersta är Petronella Hjertqvist föreslagen. Hon arbetar i dag inom polisen i Fagersta.

– Kommunpolisen blir min förlängda arm som ska samverka med kommunerna och vara med i min lokala ledningsgrupp. Men kommunpolisen är inte beslutande, säger Kumlin.

Volontärer från polisen har varit på plats vid Våryran, Norbergsfestivalen och Karmansbo marknad i Skinnskatteberg för att fånga upp vad invånarna tycker att polisen ska

satsa på.

– Kommunpoliserna ska arbeta fram ett medborgarlöfte att få ut till medborgarna, som handlar om vad vi ska jobba med, säger Agneta Kumlin.

Kommunpoliserna ska också arbeta mot ungdomsbrottslighet, bland annat genom så kallade sociala insatsgrupper (möten på individnivå med unga kriminella).

Delar av tiden kommer kommunpolisen i Norberg och Skinnskatteberg att vara placerad ute i kommunerna. I Norberg finns en lokal i kommunhuset och i Skinnskatteberg planerar polisen för ett rum i kommunhuset.

– Tanken är att kommunkontoren ska vara öppna en viss tid så att folk kan göra vissa ärenden där. Det kan också vara möjligt att göra förhör där, i stället för att åka till Fagersta, säger Kumlin.

Hon berättar att det tar tid innan polisens nya organisation sätter sig. Inte ens under nästa år kan det bli klart.

– Målet är att behålla verksamheten i Fagersta och Sala men resursfördelningen är inte färdig. Under hösten ska jag jobba med att tillsätta gruppchefer. Kommunpoliserna är det som blir klart först, säger Agneta Kumlin.

Annons