Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska unga intressera sig för jakt och viltvård

I dag domineras många av de lokala jaktlagen av äldre män. Men jakt är mer än bara bössor och pang pang, menar Ola Jonsson, S. Nu vill han locka fler unga in i jaktlagen.

Annons

Norberg. Genom att låta högstadieungdomar läsa in jägarlicensens teoretiska del på elevens val hoppas Ola Jonsson att fler unga får upp ögonen för skog, jakt och viltvård.

–I mitt jaktlag är vi nästan bara gubbar. Vi behöver se en generationsväxling, säger han.

Ola Jonsson har två tvillingdöttrar som nyss fyllt 16 år. Båda har hängt med pappa på älgjakten sedan de var fem år gamla. Den ena är nu på god väg att ta jägarlicens.

Men i övriga Norberg är det relativt få ungdomar som intresserar sig för jakt och viltvård.

Ola Jonsson, som själv jagat i ungefär 20 år, tror att många kan ha en felaktig bild av vad jakt egentligen innebär.

–Det viktiga för mig är inte att panga. Jag brukar lämna bössan hemma ibland, ta med mig kaffe och gå ut i skogen med hunden och lyssna när han skäller på älgen, skrattar Ola Jonsson.

Han förklarar också att jakt handlar väldigt mycket om viltvård. Alla som tar jägarlicens måste därför klara både en teoretisk och en praktisk del. I teorikunskaperna ingår till exempel att lära sig när älgar är brunstiga, att läsa av jakttabeller, hantera vapen, säkerhet samt etik och moral. I den praktiska delen får man sedan visa att man kan hantera en bössa.

Ola Jonsson berättar att en av hans två döttrar är vegetarian, men att hon äter vilt eftersom hon anser de djuren inte far illa.

–Den hållningen blir allt vanligare, framför allt bland ungdomar. Hon såg bilder på misskötta kycklingar och grisar och bestämde sig för att sluta äta kött. Men vilt äter hon fortfarande, skrattar han.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Ola Jonsson, S, att ungdomar som är intresserade ska få läsa jägarexamens teoridel på elevens val. Detta kan öka förståelsen och intresset för jakt, tror Ola Jonsson.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons