Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska våldsbejakande extremism förebyggas

Norbergs kommun har antagit handlingsplanen mot våldsbejakande extremism och Fagersta väntas följa efter. Handlingsplanen ska vägleda kommunerna i förebyggande insatser.

Annons

Kommuncheferna för Fagersta och Norberg, Anders Kilström och Hannu Högberg, har tillsammans tagit fram handlingsplanen.

Enligt en rapport från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som presenterades i onsdags har bara sju procent av Sveriges kommuner en färdig handlingsplan mot extremism.

Norbergs kommunstyrelse har antagit planen och Fagerstas fullmäktige väntas göra det.

– Planen är att vi ska försöka samarbeta inom de befintliga strukturer som vi redan har och inte bygga nytt. Vi ska hitta ett bra samarbete med polisen kring de här frågorna, säger Anders Kilström.

Läs även: Plan ska tas fram mot extremism

Kommunerna har i dag lokala Brottsförebyggande råd tillsammans med polisen där bland andra socialtjänsten, skolan och ungdomsråd deltar. Enligt Anders Kilström är polisen intresserad av ett gemensamt Brottsförebyggande råd, BRÅ, och det är något som handlingsplanen även föreslår införs mellan Fagersta och Norberg.

– Ett konkret exempel på när det är bättre med ett gemensamt BRÅ är ungdomarna som gått ut grundskolan. De flesta går på gymnasiet i Fagersta och därför är det naturligt att vi samarbetar med Fagersta, säger Hannu Högberg.

Skinnskattebergs kommun har blivit tillfrågade om att delta i ett gemensamt BRÅ men har tackat nej.

Handlingsplanen anger att BRÅ är grunden för arbetet. En lokal lägesbild över hur det ser ut i de båda kommunerna behöver tas fram.

– Vi får inte vara naiva, vi måste skaffa bra kunskap, säger Anders Kilström.

I nuläget finns ingen lägesbild vad gäller våldsbejakande extremism. Till Anders och Hannus kännedom är det okänt om det finns i de båda kommunerna.

I rapporten från Nationella samordnaren svarade 25 procent av kommunerna som deltog att de hade kännedom om aktiva våldsbejakande individer eller organisationer.

Rapportförfattaren påpekar att frågan är öppen och att det även kan gälla saker som att de hittat klistermärken från olika grupper.

För Fagerstas och Norbergs del ska nu handlingsplanen sättas i verket.

– Det viktiga är att en person har det här som sin arbetsuppgift. Att ansvaret formellt ligger på en person. Sedan finns det uppbyggda resurser sedan tidigare, Rädda Barnen har en jourtelefon och den ska vi hänvisa till och hjälpa till att sprida kännedom om. Det är mycket informationsinsatser i det här arbetet, säger Anders Kilström.

Mer läsning

Annons