Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot inbrott

Varje år utsätts tusentals bostäder i landet för inbrott. Och sommarhalvåret, då många lämnar sina bostäder under kortare eller längre perioder, är den mest inbrottsdrabbade tiden på året.

Annons

Men det finns flera sätt att göra det svårare för tjuven.

Polisen, som är den myndighet som har störst erfarenhet på det här området, ger på sin hemsida råd och tips om hur man ska göra för att göra sin bostad tryggare och säkrare och därigenom förhoppningsvis slippa få besök av tjuvar.

Polisen konstaterar bland annat att den tekniska säkerheten är viktig. Man ska se till att ha bra lås på såväl dörrar som fönster. Det är också bra att ha säkerhetsdörr eller gallergrind och det är aldrig fel att ha ett inbrottslarm.

Ett effektivt sätt att hålla tjuven borta är att låta bostaden se bebodd ut. Det kan ske genom att ha timer på lampor så att de tänds och släcks vid olika tidpunkter på dygnet. Likaså är det bra att ha en timer på radion så att den går igång med ojämna mellanrum.

Vidare är det bra att vidarekoppla telefonen. Man ska definitivt inte tala in på telefonsvararen att man är bortrest.

Det kanske allra viktigaste för den som lämnar sin bostad under en längre tid är att meddela detta för grannarna. På många platser finns det en väl fungerande grannsamverkan.

Grannarna kan bland annat hjälpa till med att ta in posten och klippa gräset. En överfull postlåda och en oklippt gräsmatta ger en tydlig signal till tjuven att ingen är hemma.

Mer läsning

Annons