Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig på Facebook

Flera miljoner använder Facebook varje dag. Men det finns de som blir oschysst behandlade i det populära mediet. Nu ger vi dig råd om du hur du undviker elakheter på Facebook.

Annons

Det finns exempel där elaksinnade personer använder Facebook för att göra någon annan illa eller för att ”skoja”.

Det är nog både en och annan person som blivit utsatt för en så kallad ”facerape”, där någon kapat facebook-kontot och skrivit i den personens statusrad.

Men det finns även andra elakheter du kan råka ut för på Facebook. Kanske är det någon som mobbar eller trakasserar dig genom att skriva inlägg, eller på andra sätt gör ditt liv på facebook surt.

Risken finns också att någon skapar en användare i ditt namn och låtsas vara du.

Här nedan följer några tips på hur du ska göra för att skydda dig, eller hur du gör om du råkar ut för något av detta.

Se till att du har ett starkt lösenord. Du kan testa hur säkert ditt lösenord är på flera sidor på nätet. Bland annat på denna sida hos Microsoft där du skriver in ditt lösen i den tomma rutan och direkt ser hur starkt det är.

Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon annan.

Du kan även gå in på ”Säkerhetsinställningar” i ditt Facebook-konto och klicka i rutan ”inloggningsmeddelanden” som gör att får ett mail varje gång du loggas in från en dator eller mobil som du aldrig loggat in från tidigare.

Lämna aldrig datorn obevakad utan att låsa den. Inte ens för en kort stund. Om du har en dator med Windows håller du enkelt ner knapparna Ctrl+Alt+Delete och klickar sedan på ”Lås datorn”. Du kan även ställa in skärmsläckaren så den låser datorn automatiskt efter en viss tid.

Om du någon gång råkar hitta en falsk profil som låtsas vara du, gå då till bedragarens profil. D är klickar du på kugghjulet bredvid ”Meddelande” längst till höger. Klicka på "Anmäl/blockera ". Välj sedan " Profilen utger sig för att vara någon annan eller är falsk”. Lägg sedan till webbadressen som leder till din verkliga profil så att personalen på Facebook kan granska informationen.

Gå till mobbarens profil. Där klickar du på kugghjulet bredvid ”Meddelande” längst till höger. Klicka på "Anmäl/blockera ". Välj sedan ”Den här personen mobbar eller trakasserar mig.” Du kan nu välja att blockera personen och anmäla trakasserierna till personalen på Facebook.

Mer läsning

Annons