Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så släcks glödbränderna

Släckningsarbetet går in i en ny fas – att släcka elden steg för steg.

Annons

Första insatsen bestod i att bombardera den brinnande skogen från luften och sattes in akut för att hindra elden från att sprida sig. Nu har släcknings-arbetet gått in i nästa fas, som går ut på att isolera den brinnande skogen.

– Nu ska vi släcka i marken. Vi går in med slang och trycker ner strålen under marken och spolar på samma plats i flera minuter. Sedan går vi fram en meter och där fortsätter vi likadant, säger André Bengtsson, biträdande operativ chef som lägger upp taktiken för släckningsarbetet.

Så ska brandmännen jobba, steg för steg, omkring 15 meter in från linjen av helt frisk skog.

– Vi har inte gjort någon bedömning alls på hur lång tid det kommer att ta. Det här är så enormt mycket större än andra bränder, geografiskt.

Genom att skapa en ordentlig begränsningslinje ska de hindra elden från att kunna sprida sig utanför gränsen, även om vinden vänder om ett par veckor.

– Om det fortsätter att ryka och brinna där inne är inte så mycket att göra åt, där finns inget kvar.

Brandmännen har lagt ut slangsystem under ett par dagar.

– Ett stort bekymmer är att det är så långa sträckor att dra slang innan vi ens är framme vid själva linjen. Det är oerhörda mängder slang, säger André Bengtsson.

Han har kommit hit från Landskrona och ska bli avlöst i kväll.

– Det här är stor skillnad från en normal insats. Det är dygnet runt och så mycket folk som är inblandade.

Han tycker att det ska bli skönt att komma hem.

– Det blir ju inte så mycket sömn, två–tre timmar och sedan upp igen. Men det känns skönt att ha kommit till det här stadiet, det är en helt annan fas av släckningsarbetet. En del flyg kommer vara kvar men huvudinriktningen nu är att verkligen släcka. Flyget är mer till för att dämpa branden. Det har vi passerat nu.

Mer läsning

Annons