Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så släcks glödbränderna

Släckningsarbetet går in i en helt ny fas - att släcka elden steg för steg.

Annons

Första insatsen bestod i att bombardera den brinnande skogen från luften och sattes in akut för att hindra elden från att sprida sig. Nu har släckningsarbetet gått in i nästa fas, som går ut på att isolera den brinnande skogen.

- Nu ska vi släcka i marken. Vi går in med slang och trycker ner strålen under marken och spolar på samma plats i flera minuter. Sedan går man fram en meter och där fortsätter man likadant, säger André Bengtsson, som är biträdande operativ chef och lägger upp taktiken för släckningsarbetet.

Så fortsätter brandmännen, steg för steg, omkring 15 meter in från linjen av helt frisk skog.

- Vi har inte gjort någon bedömning alls på hur lång tid det kommer att ta. Syftet är att skapa en ordentlig begränsningslinje så att det aldrig ska kunna sprida sig utanför gränsen. Om det fortsätter att ryka och brinna där inne är inte så mycket att göra åt, där finns inget kvar.

Många meter slang går åt.

- Ett stort bekymmer är att det är så långa sträckor att dra slang innan vi ens är framme vid själva linjen. Det är oerhörda mängder slang, vi har hållit på i flera dagar med att lägga slangsystem.

Taktiken läggs upp utifrån förutsättningarna i väder och vind och vad personalen ute på fältet rapporterar in.

- Det här är så enormt mycket större än andra bränder, geografiskt och resursmässigt. Man tar ju bara ett steg åt gången, äger André Bengtsson.

Han har kommit hit från Landskrona och ska bli avlöst ikväll.

- Det här är stor skillnad från en normal insats. Det är dygnet runt, så mycket folk som är inblandade. Det känns väldigt skönt att ha kommit till den här fasen.

Han tycker också att det ska bli skönt att komma hem.

- Det blir ju inte så mycket sömn, två-tre timmar och sedan upp igen. Men det känns skönt att ha kommit till det här stadiet, det är en helt annan fas av släckningsarbetet. En del flyg kommer vara kvar men huvudinriktningen nu är att verkligen släcka. Flyget är mer till för att dämpa branden. Det har vi passerat nu.

Mer läsning

Annons