Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så smittsamma är fästingarna

Det är inte bara borrelia och TBE som sprids via fästingar. Forskare slår nu fast att en mindre känd smitta orsakad av bakterien rickettsia helvetica sprids av fästingar i Sverige.

Annons

Norra länet. Fästingarna har brett ut sig allt mer över landet. Under 2012 anmäldes rekordmånga, 288, TBE-fall i Sverige. Fortfarande finns de fästingburna sjukdomarna främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter.

Både år 2010 och 2011 smittades sex personer av TBE i länet. I fjol insjuknade tre personer. Nästan alla smittades i närheten av Mälaren. En person har troligen smittats i närheten av Färna.

Nu slår en forskargrupp i Uppsala fast i en ny avhandling att var tionde fästing i Sverige är bärare av rickettsia helvetica och att den bakterien kan ligga bakom allvarliga infektionstillstånd. Rickettsiainfektion kan leda till hjärnhinneinflammation, hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hjärtmuskelinflammation.

Mot TBE går det att vaccinera sig men det är inget landstinget rekommendera.

– Fast boende och sommarboende samt personer som vistas i skog och mark i områden med smittrisk kan rekommenderas att vaccinera sig, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

Mot TBE kan vi vaccinera oss men det finns inget botemedel för den som blivit smittad. Mot borrelia finns inget vaccin, däremot går det att medicinera med antibiotika.

Fästingar trivs i gräs- och buskvegetation, där det är fuktigt. Den som ger sig ut i sådan terräng bör använda stövlar och långbyxor nedstoppade. Inspektera hela kroppen efter en tur i terrängen och tänk på att fästingarna syns lättare på ljusa kläder är råd som Jan Svedjegård ger.

Den som fått en fästing på sig ska ta bort den så snart som möjligt med en pincett eller fästingplockare. Dra rakt ut. Fästingen ska inte vridas eller dränkas i olja. Den kan då ”kräkas”. Tvätta såret med desinfektionsmedel.

– Om en påtaglig rodnad uppstår inom några veckor eller om du får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk efter bettet, sök läkare, uppmanar Jan Svedjegård.

HELENA FORSBERG

Mer läsning

Annons