Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du semestermagsjuka

Varje år reser tusentals svenskar utomlands på semester.
Men i stället för avkoppling får en del tillbringa sin ledighet med magsjuka.

Annons

Majoriteten av de som smittas av magsjukebakterier som salmonella, ehec, shigella eller campylobacter gör det utomlands.

Sajten doktorn.com har några handfasta tips för hur du undviker turistmage:

• Se till att vatten och is kommer från ”renat vatten”. Det vill säga buteljerat vatten och is från ismaskiner som har rent vatten.

• Tvätta och skala frukt innan du äter den (även här, tänk på att vattnet ska vara rent)

• Var försiktig med glass

• Undvik skaldjur om du kan eller inte vet om den är korrekt tillagad då det lätt kan ge upphov till magsjuka.

• Populärt matställe = bra kvalitet. Ett enkelt men beprövat mått är att se om restaurangen är välbesökt, då kan man förhoppningsvis få en fingervisning om att den restaurangen sköter hygien och tillagning.

• Tvätta händerna. Det är aldrig fel att tvätta händerna innan man äter och speciellt om man reser med barn som är överallt med sina små händer och gärna tar med sig bakterierna till matbordet

Mer läsning

Annons