Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill kommunen lösa bostadsbristen

Det råder brist på flerbostadshus med hiss i Fagersta. Kommunen har sedan länge planer på att bygga nytt – och de planerna kan bli verklighet snart. 35 miljoner kronor är avsatta.

Annons
Britt Janwald från Kommunala pensionärsrådet menar att behovet av ett funktionellt lägenhetshus är stort.  ”Det finns några bra, men de räcker inte till. Det finns över 3 000 pensionärer i Fagersta”.

I ungefär tio års tid har politikerna i Fagersta diskuterat möjligheten att bygga ett flerbostadshus. Bristen på hus med hiss är nämligen stor.

– Det finns ett sådant behov. Allmännyttan är extremt liten i Fagersta jämfört med andra kommuner, säger Harold Nilsson, chef på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

Bostadsläget blir allt mer pressat och snart kan de 35 miljoner som kommunen har avsatt komma att användas. Det finns en detaljplan gjord för att bygga antigen mittemot Malmen eller i närheten av Ejalunden, där containrarna står.

– Om ingen annan bygger så måste kommunen göra det inom en inte alltför lång framtid, säger Harold Nilsson.

De senaste tio åren har kommunen vid två tillfällen stämt av marknaden. Senast gjordes det 2013.

Den gången ansåg de tillfrågade personerna att hyran i de nya lägenheterna skulle bli för dyr (se faktatext här intill).

Men inom en snar framtid måste alltså bygget förmodligen bli av. Förra året stod 81 personer i kö till lägenheterna i Ejalunden.

Det är framför allt äldre personer med svårigheter att gå i trappor som behöver hus med hiss.

Nästan 10 000 för tvåa

Fagersta kommun kommer om och när bygget blir av att använda sig av Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretags huslösning Kombohus.

–Det är billigare att bygga än allt annat, säger Harold Nilsson på NVK.

Kommunen vill att hyresgästerna ska bära kostnaderna. Då kommer hyrorna att hamna på 9 700 för två rum och kök på 58 kvadratmeter och 11 300 för tre rum och kök på 70 kvadratmeter.

Annons