Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkra hemmet mot inbrott

Semestertider är bra tider för inbrottstjuvar. Därför oroar sig 44 procent av svenskarna för inbrott när de åker bort på semester. För att minska oron finns flera tips på hur man skyddar sin bostad.

Annons
En boll, en leksakstraktor och en barnpool eller att hänga ut lite tvätt, är några sätt att få det att se ut som att någon är hemma.

Semestertider är den tid på året då många svenskar oroar sig för inbrottstjuvar, och enligt statistiken är oron befogad. Siffror framtagna av Brottsförebyggande rådet visar att antalet inbrott som anmäls i Sverige ökar under sommarmånaderna, något som får hela 44 procent av svenskarna att oroa sig för att lämna sitt hem under semestern.

Förra året anmäldes 88 600 inbrott i Sverige, varav 22 400 var i bostäder, och 6 900 skedde under semestermånaderna. I Fagersta ser polisen inte en lika tydlig trend som statistiken visar, men de menar att risken ökar om det är tydligt att boende åkt iväg på semester.

– Just i Fagerstatrakten har man inte sett något speciellt mönster. Visst anmäls det inbrott, men det gör det året runt, säger Lars-Göran Backström, polis i Fagersta och tillägger:

– Förra året var det en härva i Fagersta minns jag. Det röde sig förmodligen om en organiserad grupp som åkte hit, bröt sig in i några villor och lämnade stan. Anmälningarna klarades aldrig upp för att det inte fanns några misstänkta.

I Västmanland anmäldes 98 inbrott under semestermånaderna juli och augusti, varav 80 var fullbordade och resten försök till inbrott. Även om statistik visar att många bostadsinbrott anmäls under sommarmånaderna, tror Lars-Göran Backström att det kommer att vara lugnt i Fagerstatrakten under semestern.

– Jag går igenom anmälningarna varje morgon, och än så länge har det inte skett någon ökning av inbrott, peppar, peppar, säger han.

För den som ändå känner sig orolig över att lämna sitt hem obevakat finns dock flera tips. Lars-Göran Backström listar några av dem:

– Det finns flera saker man kan göra för att hålla tjuvar borta. Först och främst så kan man be någon granne att ta undan posten, så att inte folk ser att brevlådan inte töms. Man kan också lämna någon lampa tänd, eller låta lite tvätt hänga ute så att det ser ut som att någon är hemma.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet visar att inbrott i fritidshus ökar något under sommar och jul, och för att klara sig undan stölder i dessa finns också saker att tänka på.

– Se till att stöldbegärliga ting inte står framme så att de syns utifrån. Saker som elektronik, röjsågar och liknande. Plocka helst bort dyra saker ur byggnaden.

Polisen enklaste tips för att skydda sin bostad mot inbrott när man reser bort på semestern är dock ett enkelt.

– Skriv inte ut på Facebook och liknande att ”Nu ska det bli skönt att åka iväg på semester i tre veckor”, det är onödigt, menar Lars-Göran Backström.

Så ligger du steget före inbrottstjuven

Källa: Polisen

Annons