Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sannolikt en av de bästa mattelösningarna

Fanny Tran och Adele Lejon Kanding i 8D på Risbroskolan vann tredjepriset i Prata om spels nationella matematiktävling. ”Vi fick gå djupare in i ämnet för att klara uppgiften” säger Fanny Tran.

Annons
Fanny Tran och Adele Lejon Kanding kom trea i Prata om spels nationella matematiktävling. Rektor Helene Blomgren uppvaktade dem med blommor. Som pris får deras klass 2 000 kronor att dela på.

Tävlingen går ut på att på ett pedagogiskt sätt förklara sannolikhetslära med exempel från spel och odds för femte- och sjätteklassare.

De har använt presentationsverktyget Keynote för att på sin läsplatta illustrera de olika matteproblemen. Tecknade djur och en streckgubbe som ger tips hjälper eleverna med att bland annat förstå hur tabellerna om sannolikheten för att få samma resultat med fler tärningskast fungerar.

– Ingen av oss tycker om att göra filmer så vi tyckte att Keynote var det mest kreativa sättet att skapa bakgrunder till problemen, säger Adele Lejon Kanding.

– Vi fick gå djupare in i ämnet för att klara uppgiften och kunna förklara hur det fungerar, säger Fanny Tran.

Lotteriinspektionen står bakom tävlingen och har tagit hjälp av Svenska Mattematikersamfundet. Syftet är att lära unga hur spel med slump fungerar och hur sannolikheter är kopplade till odds.

Under torsdagen tillkännagavs vinnarna och när 8D kom tillbaka från gympalektionen väntade rektor Helene Blomgren upp med blommor.

– Det var roligt. Vi tänkte inte på att vinna utan vi tyckte att det var roligt att göra, säger Fanny Tran.

Mer läsning

Annons