Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särbehandling inom läkarutbildningen: "Helt oacceptabelt"

På fyra år har antalet kvinnor som upplevt att de blivit särbehandlade på läkarutbildningen ökat, enligt en ny handledningsundersökning från Sveriges läkarförbund Student. Förbundets ordförande Alexander Tejera säger att det här upprörande och helt oacceptabelt – "Alla människor har lika värde".

Annons

Målgruppen för enkäten var läkarstudenter i Sverige som läste termin nio hösten 2016. Foto: Jens L´Estrade / TT

I undersökningen svarade varannan kvinna att manliga klasskamrater fått utföra fler praktiska moment under utbildningen. En del kvinnor svarade även att de fått nedlåtande kommentarer från handledaren.

– Att hälften av alla läkarstudenter som är kvinnor upplever att de blivit särbehandlade på grund av sitt kön kan vi inte acceptera. Alla har rätt till en arbetsplats fri från diskriminering, det gäller förstås även studenter. Universitet och landsting behöver därför ta krafttag för att vända utvecklingen, säger Alexander Tejera i ett pressmeddelande.

Läs också: Inga framsteg på jämställdhetsfronten

Men det är inte bara kvinnor som känt sig särbehandlade under utbildningen. 18 procent av männen som deltagit i undersökningen svarar att de blivit särbehandlade. Av dessa 18 procent svarar de flesta att de uteslutits från gynekologiska och obstetriska undersökningar samt vid förlossningar.

– Sveriges läkarstudenter tycker fortfarande att det finns stor förbättringspotential i den kliniska delen av utbildningen och vi vill uppmana universiteten att ta vara på den här resursen och använda studenterna när man genomför förändringsarbeten på utbildningen. Inte minst gäller detta ledarskapsutbildningen, säger Alexander Tejera.

Kultur: Svenska pappor förvånar och provocerar

Nu vill Läkarförbundet Student att ledarskapsutbildningarna ska bli fler och bättre då majoriteten av studenterna klagat på just detta, samt att praktiska delen av utbildningen bör förbättras.

Mer läsning

Annons