Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s högsta ledning lägger ned förening

Sätter ned foten: ”De har slarvat med allting”

Annons

Efter beslut från Sverigedemokraternas högsta ledning läggs partiets förening i norra länsdelen ned. Orsaken är allvarliga brister i styrelsearbetet och obefintlig bokföring.

Vid ett möte i början av april hade Sverigedemokraternas verkställande utskott, med bland andra partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof, att ta ställning till SD Norra Västmanlands vara eller inte vara.

Beslutet blev att lägga ned föreningen – det efter att partiets högsta ledning fått vetskap om flera missförhållanden.

Bokföring saknas, det saknas kvitton i original och utbetalningar har gjorts utan styrelsebeslut. Dessutom har föreningen inte valt firmatecknare och det saknas protokoll från 2013 och 2014.

– Det har nästan inte kommit in några papper alls, de har slarvat med allting och så kan man inte driva en förening, säger Mikael Strandman, riksombudsman för SD i Västmanland, Stockholm och på Gotland.

Misstänker partiledningen brott?

– Nej, bokföringen är mycket illa skött och kan inte godkännas. Men om det är brottsligt eller inte, det går inte att säga. De har inte bokfört pengarna så det är bara spekulationer allting,

Den obefintliga bokföringen beror enligt Mikael Strandman på att de ansvariga i partistyrelsen inte har haft den rätta kunskapen:

– Det är okunskap. Det är inte så lätt, folk kanske inte alls haft kontorsjobb eller administrativa tjänster innan också ska de helt plötsligt sköta allt det där, kanske har de ett yrke vid sidan om också.

Läs mer: SD-politikerna skyller på varandra

Partiledningen bestämde också att dela upp SD Norra Västmanland i var sin kommunförening i Norberg respektive Skinnskatteberg – samt en nystartad arbetsgrupp i Fagersta.

Ledningen bedömer att underlaget i nuläget är för tunt i Fagersta för att kunna bilda en egen kommunförening.

– Vi har gjort allt för att stötta dem med utbildningsinsatser, men det har inte funkat och därför gör vi en omstart, säger Strandman.

Den nya arbetsgruppen i Fagersta består av fyra personer, med Strandman som gruppledare. Dan Rydberg (SD i Fagersta) nekas medlemskap i gruppen – enligt distriktsstyrelsens protokoll efter önskemål från partiets högsta ledning.

– Han var kassör och om han inte riktigt har skött pappersexercisen innan så kanske det är bättre att någon annan får prova det i nystarten, säger Mikael Strandman.

Fagerstas arbetsgrupp är bara tänkt att existera under en begränsad tid. Sedan hoppas SD på att bilda en kommunförening även i Fagersta. Och då kan Dan Rydberg åter sitta i styrelsen.

– Han är inte utestängd. Han är välkommen att nominera sig själv på bildandemötet. Har han stöd bland medlemmarna så kommer han in i styrelsen då, säger Strandman.

Läs också: SD-politiker friad från brottsmisstanke

Läs också: Politiker kopierade insändare i eget namn

Fakta

Sverigedemokraternas verkställande utskott har hand om partiets formella förvaltning och för att partiets beslut genomförs. Utskottet arbetar på delegation från partistyrelsen och besluten godkänns i efterhand av styrelsen.

Partisekreteraren Richard Jomshof blev i höstas informerad om missförhållandena i norra länsdelen. Utskottet hävdar att föreningen har brutit mot stadgarna två år i rad och att föreningen därmed kan upplösas.

Mer läsning

Annons