Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s röster gav Alliansen makt

Efter en sluten omröstning stod det klart att Alliansen vann kampen om makten i fullmäktige i Skinnskatteberg. Det var SD som fällde avgörandet. "Sosseblocket fick oss att ändra oss, så vi röstade på Alliansen", säger Petri Ojala (SD).

Annons
Carina Sándor (FP) tyckte att det var en oviss omröstning.

Skinnskatteberg. Alliansens kandidat Bo Öberg (M) blir kommunfullmäktiges ordförande under de kommande fyra åren. Han fick 16 röster, en mer än de rödgrönas kandidat Seija Ojala (S).

- Jag är glad över att Alliansen vann omröstningen, säger Carina Sándor (FP).

Tolkar du det här som att ni också kommer att få kommunalrådsposten och att er budget kommer gå igenom?- Jag tror ingenting om det i dagsläget. Vi vet inte vad det kommer att resultera i, det är oförutsägbart, säger Carina Sándor.

Fullmäktigemötet, som lockade många åhörare, inleddes med en infekterad debatt. De rödgröna partierna gick till angrepp mot Alliansen och Sverigedemokraterna.

- Jag vill säga några ord om Sverigedemokraterna. Det är ett parti som jag anser är främlingsfientligt, sade Lars Andersson (S), från talarstolen.

- Hade den borgerliga alliansen haft samma heder och moraliska kompass som sina moderpartier i riksdagen hade man lagt ned sina röster och släppt fram vår ordförandekandidat och på det sättet hållit Sverigedemokraterna utan inflytande, fortsatte Lars Andersson.

Sverigedemokraten Petri Ojala, en av två SD-ledamöter i fullmäktige, tycker att det som sades om hans parti var skitsnack.

Han menar dock att de rödgröna fick betala för sin hårda linje mot SD. Partiet hade planerat att lägga ned sina röster, men ändrade sig i sista stund.

- Sosseblocket fick oss att ändra oss, så vi röstade på Alliansen, säger Petri Ojala.

Carina Sándor påpekar att Alliansen inte har något samarbete med SD och att hon varken tycker om SD:s syn på individer eller deras invandringspolitik.

- Vi har inget samarbete med Sverigedemokraterna, vi vill driva vår politik, säger hon.

Från talarstolen förklarade Carina Sándor varför de borgerliga partierna valde att inte bara lägga ned sina röster.

- Vi har gått till val på ett gemensamt valprogram, vi har lovat våra väljare att stå upp för vår politik, att vi ska driva den politiken, och då vill inte vi lägga ned våra röster, sade hon.

I november ska en budget röstas igenom och i december väljs kommunstyrelsen ordförande i Skinnskatteberg. Då kan det återigen bli en oviss omröstning där de rödgrönas alternativ ställs mot Alliansens.

Petri Ojala säger att SD inte bestämt hur partiet ska agera då.

- Vi röstar på det som är minst dåligt för Skinnsberg, inget är hugget i sten, ingen kan räkna med oss, säger han. 

Mer läsning

Annons