Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seco Tools gör sin största lansering hittills

I dag släpper Seco Tools ut ett nytt skär på marknaden med längre livslängd och förbättrad prestanda. 

Annons
Mikael Lindholm, produktchef, Katarina Annerby, projektledare inom marknadskommunikation, Hindrik Engström, projektledare inom forskning och utveckling lanserar i dag Seco Tools nya produkt: ett nytt högteknologiskt skär som sänker kundernas produktionskostnader.

Priserna på skär till den mekaniska industrin pressas precis som många andra marknader av asiatisk lågprisproduktion. Seco Tools svar på detta är att slipa skärtekniken ytterligare och släppa ut ett skär på marknaden med förbättrad kvalitet. 

Efter flera års forskningsarbete, som till stor del bedrivits i Fagersta, lanserar Seco Tools i dag ett skär med längre livslängd och bättre prestanda. Fordonsindustrin har redan visat intresse för den nya produkten.

–Det här är den enskilt största lansering som Seco Tools har gjort. Det andra ännu bara kan göra i labb kan vi massproducera, säger Mikael Lindholm, produktchef.

Hans och medarbetarnas entusiasm går inte att ta miste på. Sedan i november förra året har marknadsavdelningen under ledning av Katarina Annerby arbetat med att bygga upp kundernas förväntningar på det nya skäret som enligt Mikael Lindholm har längre livslängd än de skär som producerats tills nu.

–Vi har sedan 2007 levt på det genombrott som vi då var unika med på marknaden, säger Mikael Lindholm.

Genombrottet byggde på en förändring av skärets ytskikt. Med hjälp av nanoteknik förbättrade Seco Tools skärets prestanda och hållbarhet. Tillverkningsteknologin går under namnet Duratomic.

–Det nya då var att ändra riktningen på ytskiktet av aluminiumoxid på atomnnivå. Det kräver att atomerna ligger i en viss ordning, förklarar Hindrik Engström, projektledare inom forskning och utveckling på företaget.

Dilemmat för ett skär för svarvning och fräsning är att det måste klara både slitage och samtidigt få fram den ytfinhet som krävs för olika typer av produkter. Ju finare yta som krävs, desto mer kostar den att få fram, förklarar Mikael Lindholm och Hindrik Engström.

Seco Tools har de senaste åren antagit utmaningen med att minska gapet mellan skärets livslängd och att få fram en fin yta. Tack vare att bolagets produktion och avdelningen för forskning och utveckling arbetat nära varandra med en helt annan intensitet än tidigare är man nu framme.

Resultatet är bland annat att det nya skäret under vissa förutsättningar kan ha en dubbelt så lång livslängd.

–För kunderna så är en av det viktigaste fördelarna att de nu kan se vilka eggar som är använda utan att produkten förlorar prestanda, säger Hindrik Engström.

Det har tidigare varit svårt att se. Det har medfört risk för att användbara skär kasserats i onödan. Bolaget menar också att andelen återvunnet material är större i de nya skären.

Det nya skäret är något dyrare för kunderna att köpa in men detta får de igen genom sänkta produktionskostnader.

–Den som satsar på verktygen gör andra besparingar, säger Hindrik Engström.

Det handlar om effektivare användning av dyra maskiner och sänkta personalkostnader

Mikael Lindholm vill i dagsläget inte prata om storleken på de eventuella ekonomiska vinster som satsningen på det nya skäret kommer att ge. Han resonerar hellre om skärjättens position på marknaden.

–Vi kommer att kunna ta ytterligare marknadsandelar och med det kommer volymerna och nya affärer. Det här är en dörröppnare till nya kunder, säger Mikael Lindholm.

–Det här betyder att vi forsätter att vara ett företag som ligger i framkant genom att ha det modernaste och bästa att erbjuda våra kunder. Det är väldigt positivt för företagets framtid och för jobben i Fagersta, tillägger Per-Lennart Berg, kommunikationschef på Seco Tools.

Det nya skäret finns inledningsvis i 943 olika storlekar. Under det kommande året planerar bolaget att fasa ut produktionen av de gamla skären. Seco Tools gör bedömningen att en teknologisk kapplöpning mellan konkurrenterna är att vänta de närmaste åren.

Seco Tools skär för svarvning.

Kort om Seco Tools

Seco Tools tillverkar skär för svarvning, fräsning och håltagning.

Skären används i tillverkning av axlar i bland annat växellådor.

Cirka en miljon skär tillverkas per vecka i Fagersta varav hälften säljs inom Europa och en fjärdel till Nordamerika.

Seco Tools är Fagerstas största arbetsgivare med 1500 anställda. Antalet anställda totalt är 5 000.

Seco Tools ägs av Sandvik sedan 2011.

Nanoteknik enligt Wikipedia: Vetenskap om att studera, manipulera och bygga ihop materien på atomär nivå där objektets tjocklek är i storleksordningen mellan en och 100 nm, för att kunna designa speciella egenskaper och funktionalitet.

Annons