Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Secorocs satsning ger resultat

En modernisering för nästan en halv miljard har stärkt Secorocs ställning på världsmarknaden. Det går bra för företaget och de anställda sitter säkert.

Annons

 – Nu ser vi effekterna av investeringen som vi gjorde för ett par år sedan. Det tekniksprång som vi tog har fungerat, med både högre kvalitet och kortare ledtider, säger Secorocs vd Helena Hedblom.

Det var under 2011-2012 som Secoroc flyttade produktionen av små borrkronor från Sydafrika till Fagersta. Det kostade den Atlas Copco-ägda borrtillverkaren 452 miljoner kronor.

Det var inte bara en storsatsning för en mindre industriort som Fagersta utan också en tilltagen satsning om man tittar på svensk verkstadsindustri generellt, resonerar Helena Hedblom.

Även om den enorma summan talar för sig själv berättar den inte hela historien. Det handlade om mycket mer än en produktionsflytt. Manuella moment ersattes med en högre nivå av automation. Det ställde nya krav på personalen.

– Vi stod inför oklarheter och frågeställningar om till exempel kompetens. Men stora utbildningssatsningar på operatör- och tekniksidan på mer tekniskt avancerade maskiner har fallit väl ut, säger Helena Hedblom.

Produktionen är optimerad och några stora nya genombrott som förändrar den i grunden är inte att vänta just nu.

De pressade hårdmetallstiften som revolutionerade bergsborrningen på 1930-talet har en högre kvalitet i dag men basen är fortfarande densamma. Secoroc har största delen av sin produktutveckling i Fagersta och det som står i centrum där just nu är kundernas behov.

– Fokus är att förstå de förutsättningar kunderna har, att förstå deras utmaningar och sänka deras kostnader för att borra. I dag använder vi avancerade simuleringsprogram för att korta tiden från idé till färdig produkt, säger Helena Hedblom.

Men det är inte bara tekniken som utvecklats. Personalmässigt har det hänt mycket sedan hon började på Secoroc för 15 år sedan. Helena Hedblom var då ensam kvinna på en chefsposition. Nu finns tio kvinnor och ett flertal utrikesfödda personer bland Secorocs chefer. Totalt är drygt 30 nationaliteter representerade bland de anställda.

– Vi har jobbat medvetet med mångfald. Vi är ett globalt företag och vi vill vara representativa för det samhälle vi verkar i, säger Helena Hedblom.

Antalet anställda har pendlat mellan 700 och 800 personer de senaste åren. Många har varit med på hela resan från ett lokalt till globalt högteknologiskt bolag som exporterar 95 procent av produktionen.

– I Fagersta finns kontinuitet, stolthet och ett långt kunnande. I lojaliteten som vi ser här finns en kraft som jag tror att industrier på små orter har fördel av. Och jag tror att de anställda känner att vi satsar på dem, säger Helena Hedblom.

Borrjätten Secoroc

Secoroc är världsledande aktör inom borrutrustning till gruvindustrin. Bolaget levererar också till markborrning inom bygg och infrastruktur - exempelvis Södra och Norra länkens tunnlar i Stockholm. Brett sortiment, service och förbrukningsartiklar gynnar bolaget nu då låga metallpriser drabbat gruvindustrin.

Varje dag lämnar 15-20 lastbilar Fagersta med totalt 450 ton produkter. 95 procent går på export till framför allt gruvtunga länder som Kanada, Australien och Sydafrika.

Secoroc ägs av Atlas Copco och ingår i ett av koncernens fyra affärsområden. Antalet anställda i Fagersta: 750. Omsättning 2013: knappt 2,5 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons