Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex vargar får skjutas i vinter

Från och med den 2 januari får sex vargar skjutas i Färnareviret. ”Äntligen”, säger Sören Lundberg, ordförande i Skinnskatteberg-Surahammars jaktvårdskrets.

Annons
Sex vargar i Färnareviret får skjutas.

Länsstyrelsen har bestämt att alla vargar i Färnareviret, sex stycken, får skjutas i vinter.

Licensjakten kommer pågå som längst till och med den 15 februari. Syftet med jakten är att minska vargtätheten där den är som störst, och på det sättet minimera konflikter mellan varg och människa.

Reviret i Färna

har högst koncentration av varg i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, berättar Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Ambitionen är att ta bort det revir som finns i Färna, säger han och fortsätter:

– Vi har sett en ökning i populationen och det är därför vi beslutat om licensjakt.

Det är hög tid att reglera vargkoncentrationen i Färnareviret, tycker Sören Lundberg, ordförande i Skinnskatteberg-Surahammars jaktvårdskrets.

– Det är bra att det äntligen blir av. Vargtrycket blir för stort och om ett revir får hålla till i ett område tillräckligt länge så blir det ett hot mot allt övrigt vilt. Vargarna har inga naturliga fiender, säger han och tillägger:

– Vargarna rör sig i hela området, från Färna och Ramnäs och ända upp till Fagersta. Utan jakten sprider de sig mer och mer.

Nu väntar planering och andra förberedelser inför jaktstarten i januari, berättar Sören Lundberg.

– Sedan krävs det snö så att vi kan lokalisera vargarna.

Naturskyddsföreningen i Västmanland är däremot kritiska till beslutet.

– Antalet vargar i Sverige är alldeles för lågt för att den genetiska säkerheten ska vara god. Licensjakt minskar det genetiska underlaget ännu mer, säger Gunnar Rosén, ordförande på Naturskyddsföreningen i Västmanland.

– Vi ska överklaga beslutet men tror inte det får någon större verkan, säger han.

Naturvårdsverket

har fastställt att miniminivån i Sverige ska vara 270 vargar, med miniminivåer för respektive län. Beslutet om licensjakt bygger på ett antal förutsättningar, berättar Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Det är att man inte går under den nedre gränsen, som är tio individer i Västmanland. Även om sex vargar skulle skjutas i Färna-reviret går man inte under den miniminivån, säger han och fortsätter:

– Det gäller också att inga genetiskt viktiga vargar skjuts, det vill säga direkt invandrade vargar eller dess avkomma. Sådana tillskott minskar inavelsgraden i den totala populationen.

Färnareviret har enligt länsstyrelsen haft varg-etablering under en längre tid men enligt det senaste årets inventering finns ingen genetiskt viktig varg i området.

Lennart Waara, ordförande i Västmanlands ornito-logiska förening, funderar nu på om han ska går ur länets viltförvaltningsdelegation.

Där har ärendet diskuterats innan beslutet.

– Vi ser över hur meningsfullt det är att delta i det här. Det känns som att vi inte kommer någon vart, utan det är jägarintressena som har fått dominera, säger han.

Lennart Waara företräder, förutom ornitologerna, naturskyddsföreningen och rovdjursföreningen.

Alla tre organisationer är kritiska till beslutet om vargjakt.

– Eftersom den svenska vargstammen är kraftigt inavlad finns det inte utrymme att skjuta bort det här utmärkta reviret i Färna, säger Lennart Waara.

Organisationerna kommer troligen att överklaga besluten om vargjakt på nationell nivå.

Så många får fällas i landet

Licensjakten på varg omfattar 46 individer i landet. Jakten startar den 2 januari och pågår som längst till och med den 15 februari.

Värmland: 20 vargar

Dalarna: 8 vargar

Västmanland: 6 vargar

Örebro/Värmland: 6 vargar i det gemensamma reviret Loka.

Gävleborg: 6 vargarKälla: Länsstyrelsen

Mer läsning

Annons