Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Självklart ska vi söka pengarna"

Tidningen har tidigare berättat om de stora behoven i Fagerstas förskolor. Nu är det klart att regeringen satsar miljardbelopp för att minska barngrupperna. Men Fagerstas del av kakan kan ändå bli liten.

Annons
Chans till mindre barngrupper.

Från 3 augusti är det möjligt för Fagersta att söka bidragspengar för att minska förskolans barngrupper. Regeringen ska fördela 415 miljoner kronor i år och sedan årligen 830 miljoner.

– Självklart ska vi söka pengarna när det står klart hur man söker dem och vad som krävs för att få dem, säger Pia Boiardt (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden i Fagersta.

Men det finns en risk att Fagersta blir utan pengar.

– Det skulle vara om det finns för många kommuner som har större barngrupper än Fagersta. Vad jag har hört ska de satsa först på dem som har sämst förutsättningar, säger Pia Boiardt.

Bidrag vore dock välbehövligt i Fagersta. Kommunens egen utredning visar att det skulle behövas 39 nya medarbetare och 13,2 nya avdelningar till en kostnad av minst 24 miljoner kronor för att få ned barngrupperna till mellan 12 och 15 barn per grupp.

– Så mycket pengar är det inte troligt att vi kan få, säger Boiardt.

Hon fortsätter:

– Men att få ned gruppstorleken är jätteviktigt för förskolelärarnas situation och självklart för barnens skull. Självklart ska vi satsa på det.

Mer läsning

Annons