Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska bli bättre på näringsliv

Norberg och Fagersta men i synnerhet Skinnskatteberg ligger långt ner i Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimat i landets kommuner.

Annons

Tidigare i vår blev de enkätsvar som ligger till grund för Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet klara. Av dessa att döma blir det svårt för Skinnskatteberg att förbättra sin placering när rankingen presenteras i september.

Gerald Engström, vd för Systemair, är tydlig med vad han anser om företagsklimatet i kommunen.

– Det bottnar sig emellanåt i att man har okunniga tjänsteman och fega politiker som inte vågar ta dem i örat, säger han.

Anders Andehed ägare till Bergslagens inneklimat är också kritisk.

– Man jobbar inte åt samma håll och vågar inte fatta beslut. Alla är rädda för att stöta sig med varandra. Det är en belastning för kommunen, säger han.

Carina Sandor, (FP), som är kommunalråd i Skinnskatteberg sedan i höstas håller med om att kommunens samarbete med näringslivet inte har fungerat bra. Hon lägger en del av skulden på den tidigare majoriteten i kommunen.

– Jag tror att det finns förtroendevalda som inte tycker att kommunen ska jobba med det här. Det är ju i grund och botten en frivillig verksamhet i en kommun, säger hon.

Alliansen och Socialdemokraterna har kommit överens om att kommunen ska driva en aktiv näringslivspolitik och näringslivsrådet arbetar med en strategi som snart är färdig.

– Vi vill utveckla servicen till företagen och verka för en expansion av näringslivet genom att hjälpa till med förutsättningar, säger Carina Sandor.

Hon hoppas att detta ska vända utvecklingen.

– Det handlar om att det nu finns en vilja att förbättra samarbetet mellan kommun och näringsliv, säger hon.

Gerald Engström har under en längre tid försökt föra en diskussion med kommunen. Det handlar om en osedvanligt hög vattenräkning på 200 000 i stället för beräknade 70 000 kronor för Färna herrgård spa som drivs av Wenche Engström.

Vattenförbrukningen ska ha orsakats av en läcka och kommunen har under en period mätt vattenåtgången för att se hur stor förbrukningen är.

Enligt Gerald Engström struntar kommunen i mätresultatet. En diskussion är inte aktuell. Gerald Engström har i stället blivit hänvisad till Statens va-nämnd.

– Det stör mig att man måste gå till domstol för att ha dialog med sin egen kommun där man har verkat i 25 år, säger Gerald Engström.

Just dialogen hör enligt Svenskt näringslivs mätning till Skinnskattebergs allra svagaste grenar.

Där har företagarna gett kommunen betyget 2. Snittet för hela riket är 3,1. Servicen till företagen får ett något bättre omdöme: 2,4.

Carina Sandors ambition är att näringslivsstrategin ska tas av politikerna i höst.

Mätning av företagsklimat

Norra Västmanlands placering i Svenskt näringslivs ranking av Sveriges 290 kommuner 2014:

31 400 företagare och 7 200 politiker har under våren svarat på Svenskt näringslivs enkät. Enkätsvaren ligger till grund för 2015 års rankning som presenteras i höst.

De 17 enkätfrågorna handlar bland annat om kommunens tillämpning av lagar och regler, dialog, kommunens service, information och attityder till näringslivet.

Skalan är från 1 till 6 där 1 är dåligt och 6 är utmärkt.

Företagarnas omdöme baserat på enkätsvaren:

Fakta om mätningen finns på www.foretagsklimat.se

Mer läsning

Annons