Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse i Fagersta slår mot tågtrafiken

Problemen med skadegörelse i Fagersta fortsätter. Ständigt sönderslagna biljettautomater vid Fagersta norras station innebär problem för VL med onödiga utgifter på reparationer och byte av automater.

Annons
Pendlar. Mårten Sandström veckopendlar mellan Västerås och Fagersta och för honom och alla andra resenärer är det mer förvånande när biljettautomaten fungerar än när den inte gör det.

Skadegörelse vid tågstationen Fagersta norra har blivit vardagsmat för alla tågresenärer. Gång på gång utsätts framför allt biljettautomaten för vandalisering.

– Det är som dag och natt om man jämför Fagersta och Västanfors. Men i Västanfors är det mer bemannat också, det kan nog delvis hjälpa till, säger Tobias Svensson, tekniker vid kollektivtrafikförvaltningen.

Han har hand om alla biljettautomater i hela länet och menar att det finns två som är extra utsatta, Ramnäs och Fagersta norra.

–I Fagersta har vi bytt ut hela automaten två gånger det senaste året. Första gången hade någon fyllt den med raketer genom biljettutkastet och sprängt den inifrån.

Läs mer: Vandaliserad automat vid tågstation 

En ny automat kostar omkring 40 000 kronor, men då är inte arbetet inräknat i priset. Ofta får också olika delar repareras eller bytas ut på grund av skadegörelsen.

Sällan får automaten stå orörd mer än någon vecka innan den är sönderslagen igen. När automaten varit trasig har VLs resenärer inte kunnat ta ut biljetter med sina resekort, något som leder till att de får resa gratis och VL förlorar pengar.

– Man har en lösning på gång att personalen kan blippa ombord på tåget, men det tar längre tid så man vill hellre ha dem utanför på grund av det, berättar Tobias Svensson.

Att byta ut automaterna direkt när skadegörelsen upptäcks är inte heller ett bra alternativ.

– Visst kan vi sätta ut en ny maskin direkt men den hade blivit sönderslagen över natten. Då är det bättre att förbättra och förstärka konstruktionen.

Läs mer: Kortläsare förstördes flera gånger

Jag veckopendlar mellan Västerås och Fagersta och jag har ju märkt att den är trasig ofta, ibland lyser den rött och ibland är den helt borta, säger Mårten Sandström.Han har ett månadskort med ett fritt antal resor mellan två datum.

– Man brukar få berätta på tåget att automaten är trasig. Ibland kollar de bara på kortet och ibland så att datumen stämmer.

När FP besöker tågstationen fungerar biljettautomaten som den ska, något som den gjort i snart två veckors tid.

– Det är nästan sensation att den stått så länge nu och fortfarande fungerar, säger Mårten Sandström.

 Vi har velat sätta upp realtidsmonitorer vid busshållplatserna i Fagersta för att visa när bussen kommer och så vidare. Men skadegörelsen gör att vi blir tveksamma, säger Tobias Svensson.

Annons