Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skafferiet finns i skogen

Naturen är sprängfylld av goda och nyttiga växter.
Det finns mer än 250 ätliga växter i Sverige.
På sajten skogsskafferiet.se finns goda råd om hur den svenska floran kan användas i matlagningen.

Annons
Röllekans vita blommor fungerar bra när man vill undvika att bli biten av myggen.

Skogsskafferiet.se drivs av entusiasterna Christian Cederwall och Markus Lundström. De vill sprida kunskap om de vilda, ätliga växter som finns i den svenska naturen så att flera kan upptäcka hur enkelt och roligt det är att samla växterna och använda dem i matlagningen.

-Bakom finns också tanken att vi måste leva mer i samklang med naturen. De här växterna behöver ingen mänsklig påverkan i form av odling, gödsling eller transporter. De finns redan, säger Christian Cederwall.

Här kommer några tips från skogsskafferiet:

Flädern blommar och den kan man exempelvis att göra saft av.

Brännässlan brukar man ta på våren, men om man slår av den med lie växer den upp igen. Mycket närings- och vitaminrik. Bra till soppa men går också utmärkt att torka och krossa till ett vitaminpulver inför vintern.

Groblad finns överallt, inte minst i gräsmattor. Bladen går att använda i en sallad men växten anses också ha sårläkande egenskaper.

Linden blommar i juli och blommorna kan man göra ett gott te av.

Röllekans vita blommor fungerar bra som medel mot mygg och knott om man gnider dem mot huden. Bladen kan användas som krydda.

Svinmålla är ett utmärkt alternativ till spenat. Smakar gott även när den inte är tillredd.

Våtarv har hög proteinhalt och kan ätas rå i en sallad men också kokt eller stekt.

Smultron, vildhallon och kantareller smakar inte heller så dumt.

Ätliga växter i juli: Blåbär, brännässla, fläder, groblad, hägg, hallon, havtorn, hjortron, hundkäx, johannesört, kantarell, karljohan, kriskål, krikon, körsbär, kummin, lind, ljung, mandelkremla, maskros, mynta, palsternacka, penningört, pepparrot, plommon, pors, renfana, rölleka, ros, sandsopp, smultron, strävsopp, svinmålla, trumpetsvamp, tusensköna, våtarv, vinbär, viol, älggräs, äpple.

Källa: Skogsskafferiet.se

Mer läsning

Annons