Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt bälteskontroll i veckan

Nu skärper polisen kontrollen av bältesanvändningen.
Under denna vecka, från den 12 till den 18 september, görs extra många poliskontroller på mindre tätorter och på platser där det görs många korta resor.

Annons

Varannan som omkommit i personbil, lastbil eller buss i tättbebyggt område använde inte bältet. Det visar Trafikverkets analys av dödsolyckor mellan 2005-01-01 och 2009-06-30.

Under veckan kommer extra många poliskontroller att göras i mindre tätorter och på platser där det görs många korta resor. Samtidigt genomför NTF lokala informationsinsatser i hela landet, som följs av årets bältesmätningar i samtliga kommuner. I tätort, vid låga farter och korta sträckor är bältesanvändningen lägst.

– Utan bälte på klarar du i bästa fall en krock i ungefär sju kilometer i timmen, förutsatt att du är beredd på kollisionen och är tillräckligt stark för att kunna hålla i dig. Redan vid hastigheter under 50 kilometer i timmen slår du med stor kraft i ratten, vindrutan eller andra delar av bilen om du inte har bilbälte. Detta gäller även för baksätespassagerare, säger poliskommissarie Bengt Svensson, Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Krockkuddar och bilbälte ger tillsammans ett bra skydd men man måste alltid använda bilbältet för att krockkudden ska få rätt säkerhetseffekt.

– Det finns fortfarande en okunskap om hur viktigt bilbältet är även i låga farter, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket. Den låga användningen är svår att förklara på annat sätt. Bältet finns ju där, tar ett par sekunder att knäppa fast och kostar ingenting att använda.

Annons