Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiktröntgen försvinnerfrån sjukhuset i Fagersta

Datortomografin försvinner från Fagersta. I stället får norra länsdelsborna som behöver skiktröntgas åka till Västerås eller Avesta.

Annons
Bilden visar när Västerås datortomografi invigdes hösten 2009. En skiktröntgen ger en tredimensionell bild medan en slät röntgen ger en tvådimensionell bild.

NORRA LÄNSDELEN. Från och med december kommer det inte gå att skiktröntgas i Fagersta. Landstingspolitikerna anser att utrustningen är för dålig och att det är för dyrt att byta ut den. I stället kommer norra länsborna att hänvisas till Västerås eller Avesta.

På ett möte på tisdag tar landstinget upp frågan om att datortomografin, även kallad skiktröntgen, försvinner från sjukhuset i Fagersta.

Rigmor Åkesson, socialdemokratiskt landstingsråd och ansvarig för sjukhusen i Västmanland, förklarar att det i första hand är en patientsäkerhetsfråga.

– Det här har främst att göra med att vi vill ge god kvalitet till patienterna. Man ska inte behöva utsättas för så mycket strålning, säger hon.

En skiktröntgen kan användas för att undersöka de flesta av kroppens organ. Den sänder många små röntgenstrålar från olika vinklar genom kroppen, till skillnad från en röntgenfotografering där bara en stråle sänds genom kroppen.

Den skiktröntgenapparat som finns i Fagersta ger 30 procent högre strålning än den moderna utrustning som finns i Västerås.

– Bilderna i Fagersta är inte heller av samma kvalitet som den nya utrustningen ger, säger Rigmor Åkesson.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons