Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskatteberg i botten i bredbandsranking

Västmanland ligger på femte plats i Svenska Stadsnätsföreningens bredbandsranking, men Norberg och Skinnskatteberg ligger i botten av länets kommuner.

Annons

Ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen visar på att riksgenomsnittet av andelen hushåll med tillgång till fiberbredband är 61 procent.

- Det går åt rätt håll, men fortfarande saknar nästan fyra av tio svenskar tillgång till fiberbredband. Det är en demokratifråga att alla får ta del av digitaliseringen, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätföreningen.

Bäst i Västmanland är Västerås med 82 procents täckning och sämst är Surahammar med 9 procent. Norberg med 19 och Skinnskatteberg med 16 procent hamnar i botten inom länet. Fagersta har 32 procents täckning.

Det ligger nära att tänka att den kommun som är stor till ytan med ett lågt invånarantal automatiskt har en lägre täckningsgrad. Men så är inte fallet, enligt Louise Thorsell, kommunikationsansvarig på Svenska Stadsnätsföreningen.

- Statistiken tyder på att det inte stämmer. Det är många faktorer som spelar in, men mycket visar på att i de kommuner där det finns politiker som är engagerade i bredbandsfrågan har det lyckats bättre, säger hon.

Men det är också viktigt att titta på hur täckningsgraden utvecklats de senaste åren i kommunerna, enligt Mikael Ek. Norberg har gått från att endast ha 3 procents täckning 2011 till 19 procent 2015, en ökning med 16 procentenheter. Skinnskatteberg har har ökat antalet fiberanslutna hushåll med 10 procentenheter under samma period.

- Det är en bra ökning och man misstänka att det finns ett engagemang hos politikerna i dessa kommuner. Men man ska vara medveten om att utbyggnaden tar tid, säger Mikael Ek.

Målet för bredbandsutbryggnaden är att nio av tio hushåll ska ha tillgång till bredband senast år 2020.

Läs också: Nu gräver Örbäck-Nyhyttan fiber

Första steget mot fiber har tagits i Baggbron

Miljonbidrag hjälper Ängelsberg att få fiber

Bredbandsrankingen

Västmanland hamnar på femte plats av landets 21 län.

Antalet hushåll med bredband via fiber:

1. Västerås 82 %

2. Arboga 63 %

3. Köping 58 %

4. Hallstahammar 46 %

5. Sala 41 %

6. Fagersta 32 %

7. Kungsör 24 %

8. Norberg 19 %

9. Skinnskatteberg 16 %

10. Surahammar 9 %

Mer läsning

Annons