Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Skogsmaskin startade branden - utreds av polis

 Skogsbranden utlöstes av en gnista från en skogsmaskin. På fredag ska skogsarbetaren höras av polisen. ”Det kan bli tal om allmänfarlig vårdslöshet”, säger Johan Stenvi vid länskriminalen i Västmanland.

Annons

 Det var i torsdags förra veckan som skogsarbetaren på uppdrag av Stora Enso arbetade strax söder om Öjesjön. Någon brandvakt fanns inte trots den extremt höga brandfaran 5E, vilket betyder att brandrisken är exceptionellt stor.

Skogsarbetaren berättade för VLT att han plötsligt såg lågor från maskinen och när han tittade bakåt såg han att ett område på cirka 5x5 meter fattat eld. Han försökte släcka men det gick inte.

Från Stora Ensos håll vill man inte kommentera orsaken till händelsen.

- Jag känner till att vi har haft en markberedningsmaskin i området, men vad som har hänt är för tidigt att uttala sig om, vi vet för lite om händelseförloppet än. Vårt fokus på Stora Enso just nu är att försöka hjälpa till att släcka branden. Vi har folk på plats som hjälper räddningstjänsten och vi har två skogsmaskiner som transporterar stora vattentankar, säger Charlotte Brodén, informationschef för Stora Enso skog.

Varför markberedde ni trots den extremt stora brandfaran?

- Vi får analysera det här sen, nu fokuserar vi på att hjälpa till med släckningsarbetet. Det som har hänt är fruktansvärt och det kommer att utredas.

Enligt räddningstjänsten hade han ingen brandvakt?

- Som du förstår så är läget rätt kaotiskt och det är svårt att få information exakt vad som hänt. Vi kan inte bekräfta uppgifterna om brandvakt. Som sagt, alla frågor får vi ta sen. Men det finns ingen lag på att man ska ha med sig en brandvakt, säger Charlotte Brodén.

Polisen har nu inlett en så kallad en ”förutredning”.

- Vi har tagit del av den dokumentation som finns så att vi ska få ett underlag för att därefter kunna fatta beslut i förundersökningsfrågan. Till en början betraktades det här som en olyckshändelse men som nu visat sig fått förödande konsekvenser, säger Johan Stenvi vid länskriminalen.

Inledningsvis la polisen därför krutet på att stötta insatsen och få loss personal.

- Men nu finns det all anledning att titta på händelsen rent utredningsmässigt. Det som hänt är väldigt tragiskt för alla inblandade.

Vilken brottsrubricering kan det bli tal om?

- Det kan vara en ren olyckshändelse eller möjligen ett oaktsamhetsbrott och då blir det allmänfarlig vårdslöshet, säger Stenvi.

Åklagare har däremot inlett en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott med anledning av att en 30-årig timmerarbetare omkom i Stabäck, utanför Ängelseberg.

30-åringen och hans 42-åriga kollega blev instängd i det brandhärjade området.

- Vid denna typ av händelse är det rutin att inleda förundersökning. Den inleds för att utreda om något brott begåtts i samband med händelsen och för att kunna säkra eventuell bevisning säger, förundersökningsledare Helena Eckerrot Flodin, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljö-mål, enheten Stockholm.

Annons