Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan – ett viktigt andrum i vården

Skolan får inte glömmas bort bara för att en elev behöver vara mycket på sjukhuset. Läraren Karin Lönn ser till så att barnen hänger med klasskompisarna under tiden.

Annons
Sjukhusläraren Karin Lönn hjälper tioårige Markus Roth med mattetalen.

Torsdag förmiddag. Sommaren har precis börjat övergå i höst. För tioårige Markus Roth är det dags för medicinering på barnkliniken på Centrallasarettet. Men det är inte bara medicinering, det är skola på schemat också.Markus har droppställningen med sig när han går in i det lilla klassrummet som ser ut som vilket klassrum som helst. Ibland är det fler elever i rummet innanför entrédörren till avdelningen, men i dag är han ensam när läraren Karin Lönn hjälper till med mattetalen. Det gillar Markus.

– Det är kul. Det är lättare att koncentrera sig när det är lugnt, det är inte så pratigt som det kan vara i min klass, säger Markus som går i fyran på Barkaröskolan i Västerås.

Han är på barnkliniken en dag var tredje vecka och på frågan om det finns något annat som är bra med att gå i skola på sjukhuset funderar han en kort stund innan svaret kommer:

– Rasterna är längre här. Det är bra.

När dörren till klassrummet stängs pratas det inte längre sjukdomar eller medicin.

– Det är skoluppgifterna, inte vård, som gäller här inne, säger Karin Lönn.

Hon är speciallärare och arbetar ensam med undervisningen på barnkliniken (två lärare finns på barnpsykiatrin). Alla barn som vill har rätt att få undervisning oavsett sjukdom och tid man behöver vara på sjukhuset. För Karin Lönn innebär det allt från matte i årskurs 4 för en tioåring till en gymnasieelev som behöver göra ett prov som sjukhusvistelsen hindrar, men då går det bra att göra det på sjukhuset.

– Det är väldigt olika och jag kan ju inte allt. Vi har stor hjälp av nätet och ibland plockar vi in hjälp utifrån från hemskolan.

Från hela länet undervisar hon ungefär 100 elever varje år – och det finns barn hon följt från årskurs 1 till gymnasiet.

– Klart att det kan vara sorgligt ibland. Men också mycket glädje. Mest glädje, säger hon om sitt arbete.

Tanken är att eleverna ska göra samma uppgifter som de annars skulle ha gjort i hemskolan. Hon har täta kontakter med hemskolan, föräldrar och de som har hand om barnens vård.

– Det är lätt att barnen glöms bort annars. Är du sjuk hemma några dagar är det ingen som tänker på dig på samma sätt. Är du på sjukhuset är det väldigt viktigt att hålla kontakt med din skola och kompisar.

Vården förändras och skolan också. Karin Lönn visar en bild på ett barn som sitter i en sjukhussäng med sina skoluppgifter.

– Det är nog den gängse bilden av hur det går till med sjukhusskola. Men så går det inte till nu för tiden för-utom i undantagsfall. Det är i klassrummet vi är, det ska vara så likt hemskolan som möjligt.

Annons