Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinvigning två gånger om i Söderbärke

"Jättefint" var ordet på mångas läppar när nya Kyrkskolan invigdes i Söderbärke. "Jättefint, men jag har svårt att hitta, säger femteklassaren Elias Björklund." "Jättefint, fina färger som matchar varandra så bra, säger klasskompisen Elsa Pettersson."

Annons

Årskullarna av barn har blivit större i trakterna kring Söderbärke och Vad och Kyrkskolan i Söderbärke behövde helt enkelt ökas ut. Istället för att bygga ut satsade Smedjebackens kommun på en helt ny skolbyggnad för mellanstadiet, årskurs 4-6.

Och på onsdagen blev det skolinvigning x2 i Söderbärke. Först vid barnens skolstart på morgonen, sedan öppet hus för allmänheten på eftermiddagen.

Kommunalråd Fredrik Rönning berättade att han själv gått på Kyrkskolan, i skolbyggnaden "Växthuset" som nu rivits och forslats bort. Han sade att bland de roligaste beslut en politiker har att fatta är, när en kommun har bra ekonomi, nya skolprojekt.

14 miljoner kronor har kommunen satsat på skolhuset - men fortfarande finns behov som rust av högstadiedelen.

– Kom ihåg att detta är eran skola. Här ska ni få massor av kunskap, känna glädje och träffa nya kompisar, sade Rönning.

Bengt Norlén, ordförande i familj och utbildning, gratulerade Söderbärke och framförallt barn och skolpersonal till en kraftigt förbättrad skolmiljö. Han överlämnade en tavla samt ett löfte om att skolan får köpa in en träd att plantera - kanske ett äppelträd (kunskapens träd).

Timmy Rilander och Sebastian Eriksson fick både motta gåvorna och klippa bandet som satt på entrédörren.

Hurraropen skallade innan alla fick rusa in - och första av allt fick alla ta av sig skorna.

Läs mer:  Här tar Kyrkskolans nya byggnad form – står klar till hösten 2016

Rektor Fredrik Hedlund berättar att skolgården/utemiljön tar ett par veckor till innan allt är helt färdigt.

Inne är det helt klart - en imponerande skolmiljö med årskurs fyra och hemkunskapen (med sjöutsikt mot Barken) nere, femman och sexan uppe och hiss för tillgänglighet och städ. Modern teknik och trådlöst nätverk överallt.

De 30 eleverna i årskurs fyra gjorde stora ögon över att finna en U-formad mjuk soffa i mitten av klassrummet som komplement till 20 platser vid skolbänkar modell högre.

– Vi lärare bestämmer i vilken turordning barnen får sitta i mittsoffan vid genomgångar i helklass med 30 elever. Soffan ska kompletteras med lägre bord. Efter genomgången har vi ett klassrum och ett grupprum till, säger fyrans lärare Annmari Norman och Janette Olsson.

Barnen fick efter första titten en glasspinne på höstterminens första rast. Sedan startade läsåret 2015/16 för Kyrkskolans samtliga 160 elever.

På eftermiddagen upprepades skolinvigningen med öppet hus för allmänheten.

Mer läsning

Annons