Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna trotsar lagen om rökförbud – erbjuder askkoppar till eleverna

Hälften av länets gymnasier har askkoppar på skolgårdarna trots att det är rökförbud.

Annons

Rökning på skolgårdar är förbjuden sedan över tjugo år. Men det verkar skoleleverna strunta i.

På uppdrag av Regeringen har länsstyrelsen i Västmanland kartlagt hur det ser ut med rökning vid länets skolor. Och resultaten är nedslående.

Kontrollbesöken utfördes oannonserat och under skoltid. Förutom att kolla om någon stod och rökte vid skolan så letade man efter tecken på rökning, skyltar om rökförbud och något som kallas "faktorer som kan vilseleda om rökförbud", det vill säga askkoppar.

På hälften av högstadieskolorna och 87 procent av gymnasieskolorna fanns tecken på rökning i form av fimpar eller cigarettpaket på skolgårdarna.

Vid besöken såg man också pågående rökning på elva av de sexton gymnasier som besöktes. Oftast var det elever som rökte, men på två ställen rökte även skopersonal.

På 63 procent av gymnasierna och 58 procent av högstadierna fanns skyltar om rökförbud.

Men på gymnasierna var också de där "faktorerna som kan vilseleda" vanliga. Vid 44 procent av gymnasieskolorna fanns askkoppar utställda, vid högstadierna fanns det bara vid åtta procent.

Länsstyrelsen ska nu driva arbetet med rökfria skolgårdar vidare tillsammans med kommunerna.

– Vi vill med hjälp av kartläggningen visa både allmänhet och skolor att rökning förekommer på länets skolgårdar trots att det är förbjudet enligt lag. Vi har ett gemensamt ansvar att se till att vi får en rökfri miljö för våra barn och ungdomar, säger Hanna Bergström, handläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Foto: Terje Pedersen

Mer läsning

Annons