Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterskor oroas över krisläget på akuten

”Läget är väldigt pressat. De 22 som tidigare sa upp sig har precis slutat efter uppsägningstiden”, säger sjuksköterskan Marie på akutmottagningen.

Annons
”Det finns inte tillräckligt med sköterskor och sommaren är ju snart här. Det är lång upplärningstid här på akuten också”, säger sjuksköterskan Marie.

På akuten i Västerås sitter ett schema med sommarens arbetspass. Många av dem gapar tomma, utan några namn.

– Enligt arbetsgivaren är det 680 arbetspass som inte är tillsatta på akuten i sommar.

Förra året var det 300 och då var det jättejobbigt, säger Tina Javidi, huvudskyddsombud. 

Enligt henne finns det en risk att akutens patienter, som fått behandling men som inte får plats på avdelningar, blir liggande.

– Det kan hända att du glömmer att gå tillbaka och inte hinner ha koll på alla och under tiden kan patienten bli sämre.

Marie är en av sköterskorna på akuten:

– Jag tror inte att alla pass går att fylla. Det finns inte tillräckligt med sköterskor och det går inte att få tag på nytt folk till sommaren – den är ju nästan här. Det är lång upplärningstid här på akuten också, säger Marie, som inte vill ha med sitt efternamn.

Hon konstaterar att det är ett tufft läge redan före sommaren.

– Arbetssituationen är pressad. Vi har många patienter och väldigt långa pass utan tid för tillräcklig återhämtning. Om man jobbar till 22 på kvällen börjar man klockan 7 morgonen därpå, utan mycket sömn.

Caroline Thunell, enhetschef vid akuten, hävdar att det inte ska bli skillnad för patienterna.

–Vi har arbetat en hel del med förberedelser och försökt tänka nytt, bland annat genom att styra om en del av patientflödena för att minska arbetsbelastningen på akutmottagningen.

På landstingsstyrelsens möte i förra veckan presenterades sjukhusets sommarplan.

Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S): – Jag upplevde att man har tillförsikt inför sommaren. Man har en bra planering.

Men personalen är orolig för att inte räcka till?

– Det har jag förståelse för. Så känner nog alla som jobbar inom sjukvården. Vi hoppas kunna rekrytera så pass många att de som vill kan ta semester när de vill, säger Denise Nordström (S).

Under våren har landstingsstyrelsen uttryckt oro över att det är mycket svårt att få tag på sjuksköterskor och barnmorskor.

Man försöker få fler sköterskor att jobbai sommar med pengar som morot (se faktarutan).

– Men pengarna lockar inte. Man vill ju inte vara på jobbet jämt och vi måsteockså vila, säger Martina Bolmgren, sjuksköterska på diabetes- och njuravdelningen på medicinkliniken.

Hon och Christina Börjeson, enhetschef för endok-rin- och njurmedicinskasektionen, vill att de pengarna i stället satsas på högre grundbemanning och ett bättre schema.

– Vi jobbar varannan helg. Om vi kunde jobba två helger av fem i stället skulle det finnas ork och vilja för att jobba extra på sommaren.

– Och vi behöver mer personal. Man orkar inte hur länge och hur mycket som helst, säger Martina Bolmgren.

Läs också: Personal som skjuter upp sin semester får 14 000 kronor extra i veckan.

Pengar ska locka till jobb

Enligt landstingets sommaravtal kan personal få 14 000 kronor extra per vecka om de flyttar sin semester utanför juni – augusti. De som tar extra arbetspass får kvalificerad övertid plus 200 kronor extra i timmen.

En uppskattning av kostnaden för sommar-erbjudandet är 11 miljoner. Genom sommaravtalet hoppas man kunna upprätthålla den planerade verksamheten under sommaren.

Landstingsstyrelsen vill dock att det ska ”användas restriktivt” och bara i de verksamheter som verkligen har behov av extra insatser.

Annons