Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottdrama i Borlänge - kopplingar till Västmanland utreds

Skjuten med automatvapen under måndagsmorgonen.

Annons

2014 var han framträdande medlem i den etablering av det kriminella nätverket Bandidos i Borlänge som dömdes för narkotikahantering. På måndagsmorgonen blev den idag 28-årige mannen skjuten vid sitt hem utanför Borlänge.

28-åringen kunde själv larma polis och ambulans sedan han blivit skjuten med vad som möjligen var ett automatvapen. Han fördes till sjukhus och har under måndagsförmiddagen opererats för sina skador.

– Jag kan bekräfta att en man är skottskadad och att vi inlett förundersökning med misstanke om mordförsök, säger polisens kommunikatör Stefan Dangardt.

Den skjutne mannen har varit kriminell sedan tonåren och hörde för ett par år sedan till ett gäng som försökte etablera en avdelning av det kriminella näteverket Bandidos i Borlänge. Han dömdes i oktober 2014 för flera narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning till skyddstillsyn med behandling för ett mångårigt och svårt missbruk. Som alternativt straff mätte rätten ut åtta månaders fängelse.

Sedan dess har inte den skjutne 28-åringen figurerat i några brottsutredningar, åtminstone inte i sådan grad att han blivit dömd eller frihetsberövad. Det finns heller inga rapporter om att han misskött vården han dömdes till. 28-åringen har under året flyttat till fastigheten där den ännu okände skytten på måndagsmorgonen sökte upp och sköt honom. Han hyr hos en jämnårig bekant som också har ett kriminellt förflutet.

Utredarna vill av förklarliga skäl inte spekulera i om skjutningen har något att göra med offrets kriminella förflutna eller det faktum att han tilhör eller har tillhört Bandidos. Gängen brukar inte utan vidare accpetera att medlemmar lämnar vad de kallar brödraskapet. Så sent som i juni blev en framträdande medlem i det aktuella nätverket förd till Falu lasarett med livshotande skottskador.

Skottoffret var den gången en 30-årig man från norra delen av Västmanland som under tiden före skottdramat visat sig i Dalarna och Gästrikland tillsammans med andra personer i samma nätverk. Han kördes till lasarettet av en man som stod den nu skjuten 28-årigen nära och dömdes tillsammans med honom 2014. Det mordförsöket är ouppklarat då den skjutne 30-åringen vägrat tala med polisen.

I flera brottsutredningen under den senare tiden har också figurerat personer som prytt sig i symboler som knyter dem till avläggare till det med Bandidos konkurrerande nätverket Hells Angels. Vilket skulle kunna innebära spänningar på olika plan mellan konkurrente

Mer läsning

Annons