Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräcksiffror ska dämpas

Ungdomsarbetslösheten i Fagersta ligger högt över rikssnittet. Ett nytt, tätare samarbete mellan Fagersta och arbetsförmedlingen ska hjälpa unga till jobb.

Annons

Förra året var 16,1 procent av Fagerstaborna i åldern 16–24 år arbetslösa. Rikssnittet för den åldersgruppen är 9,1 procent arbetslösa.

För att göra något åt de här skräcksiffrorna ska Fagersta samarbeta mer intensivt med arbetsförmedlingen.

– Det här är ett led i bekämpandet av arbetslösheten generellt. Det är ett erbjudande som går ut till samtliga kommuner, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

I juni röstade riksdagen ja till regeringens vårbudget och gav därmed bland annat grönt ljus för en omfattande regional satsning mot ungdomsarbetslöshet.

Därifrån kommer Fagersta att få pengar i det här arbetet. Till att börja med rör det sig om 200 000 kronor.

– Det ska användas till att utarbeta en lokal överenskommelse. Kommunchefen ska leda det arbetet, säger Wallsten.

Fagersta kommun är en stor arbetsgivare som står inför en generationsväxling. Regeringens mål är bland annat att kommuner i högre utsträckning ska kommunicera sina arbetskraftsbehov och nå ut till de unga arbetslösa. Men hur det ska gå till är inte fastställt och arbetet är alltså bara i sin linda.

Den lokala överenskommelsen ska vara färdig senast sista december i år. Mer konkreta insatser för de unga kan sedan troligen sjösättas först nästa år.

Mer läsning

Annons