Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt efter närgången varg i Söderbärke

En varg har orsakat stor uppståndelse i trakterna kring Söderbärke sedan den lufsat runt i tättbebyggt område. Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.

Annons
Mediapådraget blev stort efter den senaste tidens vargmöten vid skolan i Vad.

I torsdags valde Vads skola att ta in alla sina förskolebarn efter att en varg obekymrad vandrat runt på skolgården. Då var vargen ett tiotal meter från förskolan.

I går upprepades samma procedur efter att vargen åter gjort entré i området. Den här gången syntes djuret vid andra sidan av den väg som passerat skolan.

- Vi beslutade oss för att hålla barnen inomhus för att vara på den säkra sidan. Sedan har vi nu satt ut extra rastvakter, säger Fredrik Hedlund, rektor på skolan.

Fredrik Hedlund har varit i kontakt med länsstyrelsen och ett informationsmöte kommer att hållas inom kort.

- De har sagt att vi inte ska göra någonting då vargen inte uppvisat någon aggressivitet. Någon gång under dagen kommer länsstyrelsen att lämna ett besked om när det här informationsmötet ska hållas.

Enligt uppgifter har vargen synts på flera ställen i området kring Söderbärke. Men det är kring Vads skola som den största uppståndelsen varit. Enligt Fredrik Hedlund har både privatpersoner och allahanda medier ringt ner skolan.

- Det har blivit ett stort fokus på skolan och vi har nog pratat med de flesta tidningarna och radio. Men det är klart - en varg engagerar ju och alla har en åsikt om den. Sedan förstår man ju att många blir oroliga då vi har många små barn här, säger Fredrik Hedlund.

Hur känns det att plötsligt hamna i blickfånget?- Det är ingen fara, men det har kanske blivit lite för stor uppståndelse kring det hela.

Fredrik Hedlund berättar att lärare på skolan känner ett obehag efter händelsen.

- De tycker att det känns lite olustigt då vargen varit så närgången, men de är inte rädda, slår han fast.

I förra veckan sa länsstyrelsen nej till en ansökan om skyddsjakt på en varg i Söderbärke, Vibberbo, i och med att vargen inte ansågs ha varit onormalt närgången. Länsstyrelsen bedömer att det nu inte rör sig om samma varg och har nu beslutat om skyddsjakt på den aktuella vargen även fast ingen ansökan kommit in.

– Att vargen inte reagerar på skrämselförsök är ett ovanligt beteende. Vi ska inte ha vargar som ställer till problem och oro i samhället. På sikt kan det leda till problem om vargen fortsätter att vara närgången, säger Stig-Åke Svenson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Annons