Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släcka viktigare än formaliteter

Kriser kräver drastiska åtgärder. Den slutsatsen drar Ingemar Skogö som var landshövding i Västmanland under den stora skogsbranden.

Annons
Dåvarande landshövding Ingemar Skogö blev formell chef för insatserna när staten grep in.

Principerna för samhällets krisberedskap måste förändras. Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i skogsbrandsutredningen.

I dag är en av principerna likhet, det vill säga att man så långt det är möjligt ska arbeta på ett likartat sätt som görs under vardagen.

Men i stället för likhet borde handling vara ett ledord i en kris föreslår MSB.

– Det tycker jag låter bra. Det finns en tendens att det sätt man agerar på normalt i samhället speglar sig i insatserna under en kris och det är min erfarenhet också. Men en kris är ju per definition någonting annat än normaltillståndet och då behöver man fatta beslut som är okonventionella, säger Ingemar Skogö.

Vad har du för exempel på sådana beslut från branden?

– Vi var tvungna att fatta beslut om insatser utan att det fanns finansiell täckning för det. Ansvarsfördelningen, där följde vi inte helt det formella regelverket.

– I alla kriser blir det behov av att fatta okonventionella beslut. Det är bra att inse det i förväg. Jag menar inte att man ska smita från reglerna men i det akuta läget är det bra att fatta beslut som man inte kunnat förutsätta i några regler. För det absolut viktigaste i det här fallet var ju att släcka branden, fortsätter Ingemar Skogö.

Läs också: Mycket att lära av den stora skogsbranden

Mer läsning

Annons