Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare hjälp till ungdomar

Den långa utredningskön ska bort och vården av barn och unga med psykisk ohälsa ska bli bättre. Landstinget satsar nu 16,7 miljoner kronor på BUP.

Annons
Landstinget miljonsatsar för att öka tillgängligheten, säkra kvalitén och säkerheten i vården.– Gör vi inget är risken att vi tappar patienter i stället, säger Juha Rundgren (V), landstingsråd.

Trots personalförstärkningen som genomfördes inom Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) 2011 och 2012, brottas BUP med långa väntetider för utredning och behandling av barn och unga med psykisk ohälsa i Västmanlands Län.

– Efterfrågan på den här typen av vård har ökat väldigt mycket de senaste åren, säger Juha Rundgren (V), landstingsråd.

Landstingsstyrelsen beslutade i veckan att satsa 16,7 miljoner kronor på att förbättra stödet för BUP:s målgrupp 0–25 år.

– I stora drag handlar det om en rejäl kompetenshöjning för hela personalstyrkan. Det börjar med ett stort analysarbete nu under våren och arbetet ska vara klart i slutet av 2015.

I dag avgörs vårdinsatser i allt för stor utsträckning av lokala förutsättningar, och i mindre utsträckning av patientens behov. Det finns också svårigheter att följa upp, utvärdera och avsluta insatserna på ett strukturerat och enhetligt sätt.

Landstinget vill därför, med denna miljonsatsning, öka tillgängligheten, säkra kvalitén och säkerheten i vården.

– Inte om, utan när det faller väl ut så kommer vi att bli attraktiva även ute i landet. Gör vi inget är risken att vi tappar patienter i stället, säger Juha Rundgren.

Mer läsning

Annons