Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är vinterns stora plåga här

Vinterkräksjukan närmar sig länet. Än har inte ett enda fall av vinterkräksjukan i Fagersta rapporterats in till Smittskyddsinstitutet. Men vinterns stora plåga har redan nått grannlänen.

Annons
Vinterkräksjukan gör sig påmind i år igen. En kvinna som mår illa kräks i en toalettstol.

Årets vinterkräksjuka har kommit till både Örebro -och Stockholms län visar Smittskyddsinstitutets första Calicivirusrapport för säsongen.

Smittan har just nu värst spridning i Värmland. Men även Västernorrland, Västra Götaland och Jönköping har haft sina första fall av kräksjukan.

Snart kommer även Västmanland att drabbas av en av vinterns stora plågor.

Så smittas detOrsaken till vinterkräksjukan är ett illasinnat virus som finns i hela världen. Det förekommer ofta i utbrott och drabbar alla åldersgrupper.

Viruset sprids vid direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Det kan även sprida sig via dricksvatten eller grönsaker som förorenats av avloppsvatten.

Livsmedel som besudlats av en person som är eller nyligen varit sjuk i vinterkräksjukan kan också vara en orsak till spridningen

Undvik spridning

För att undvika smittspridning och för att skydda sig mot viruset finns det en rad åtgärder som den som vill kan ta till.

Något som är viktigt är att sköta hygienen. Den som tror sig vara sjuk ska inte laga mat eller ha hand om några livsmedel då viruset kan sprida sig till andra personer.

Den som är sjuk bör även stanna hemma från arbetet eller skolan för att undvika en spridning.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så skyddar du dig

*Tvätta dina händer. Var noga med handhygienen, speciellt efter toalettbesök och innan du äter.

* Undvik att äta bufféer eller andra matställen där många människor kommer i kontakt med maten.

* Försök att undvika personer som är magsjuka

Annons