Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart jaktstart – tusen älgar skjuts

Den 10 oktober drar jakt-säsongen i gång. Då kommer Västmanlands skogar att fyllas av minst 5 000 människor som ger sig ut på jakt efter älgar.

Annons

Förra året fälldes 274 tjurar, 237 kor och kvigor, 301 tjurkalvar och 274 kvigkalvar i Västmanland. Siffror som varit ganska lika sedan jaktsäsongen 2012–2013.

Enligt Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland är inte älgjakten den största utan kanske bara den mest omtalade jaktsäsongen.

– Om man ser totalt sett i Sverige så skjuter vi fler rådjur och vildsvin är vad vi skjuter älgar. Men det har ändå blivit en grej med just älgjakten – det är nästan bara den som folk pratar om, säger han.

I år ligger avskjutningsmålet på 535 vuxna älgar och 663 kalvar.

– Det brukar ligga på runt 1 100 älgar som skjuts varje säsong. Men ser vi tillbaka i tiden så fäller vi färre och färre älgar varje år. Det är för att man nu börjar se en stabiliseringen av antalet älgar i skog och mark.

Enligt honom har runt 5 000 personer i Västmanland statligt jaktkort och kommer antagligen ge sig ut i skogen under älgjakten. Han menar även att allmänheten inte borde oroa sig på grund av jaktsäsongen.

– Även om det pågår jakt i skogen gäller fortfarande allemansrätten. Men det kan vara lämpligt att man tar på sig något klädesplagg som syns bra i skogen. Eller att man försöker kommunicera med dem som jagar.

Mer läsning

Annons