Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan gravida få KUB-test

Västmanland utför inte det så kallade KUB-testet, på gravida i dag. Men nu har man tagit fram ett uppdrag, som skulle kunna innebära att det blir ändring på det.

Annons

KUB-testet, som är en typ av fosterdiagnostik,ger gravida möjlighet att få information om det kan finnas skador på fostret. Av kostnadsskäl erbjuder inte landstinget i Västmanland sina patienter det här. Enligt patientlagen, som den är utformad i dag, har de västmanlänningar som vill få ett KUB-test genomfört, möjlighet att vända sig till andra landsting, något som visat sig fungera dåligt, rapporterar Sveriges Radio.

Men nu kan det bli ändring på detta.

– Vi har givit uppdraget till de medicinskt sakkunniga att ta fram beslutsunderlag för oss i landstinget att ta ställning till, och det kommer ske i slutet av augusti, senast i september, säger Kenneth Östberg, landstingsråd (S).

Kenneth Östberg säger också att han håller det för troligt att det blir fråga om en ändring, då de flesta landsting redan erbjuder detta. Om det blir ett beslut som innebär ett införande så finns det också mycket som tyder på att startsträckan för landstinget blir kort.

– Det är politik, och det handlar om resurser, men finns det pengar och vi fattar ett beslut i den riktningen då är det rimligt att anta att det införs relativt omgående.

Det här är ett KUB-test

Testet innebär att gravida ges möjlighet att beräkna sannolikheten för att fostret ska födas med kromosomförändringar, exempelvis Downs syndrom.

Undersökningen genomförs dels med ett vanligt blodprov, dels med en speciell form av ultraljud.

Annons