Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor: "Erbjuder religiös uppfostran"

Socialdemokraterna går till val på löftet att förbjuda religiösa friskolor. Det berättade gymnasieministern Anna Ekström och civilministern Ardalan Shekarabi på en pressträff under tisdagen.

Annons
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).Foto: Maja Suslin

– Vi är livrädda för den segregation som vi ser i det svenska skolsystemet. Och vi ser att vi med religiösa friskolor också får en segregation som är på religiös grund. Så vill vi inte ha det, sa gymnasieminister Anna Ekström (S) på en pressträff, enligt Svenska dagbladet.

Socialdemokraterna tog i april 2017 ett kongressbeslut om att konfessionella inslag inte ska få förekomma i skolan. Det är det beslutet som nu lyfts fram som ett vallöfte.

Shekarabi menar att vissa friskolor profilerar sig med att erbjuda religiös uppfostran.

– De marknadsför sig genom att erbjuda religiös uppfostran eller tävlan om vem som bäst kan recitera religiösa skrifter. Och de marknadsför sig faktiskt utifrån affärsidén att öka segregationen i den svenska skolan, säger Ardalan Shekarabi.

Skollagen förbjuder redan idag konfessionella inslag i undervisningen. Samtidigt är det tillåtet med motionsamlingar och aktiviteter under lunchrasten. Vallöftet som Socialdemokraterna lägger fram nu innebär att sådana inslag blir förbjudna även om under resten av skoldagen.

SvD skriver att det i dag inte finns en majoritet i riksdagen för att helt förbjuda religiösa friskolor. Liberalerna och Sverigedemokraterna vill dock förbjuda att nya religiösa friskolor etableras.

Kristdemokraterna är kritiska till vallöftet:

- Vi behöver skarpare insatser mot skolor som inte följer lagen, skolplanen och inte klarar av att se till att värderingar om jämställdhet och likabehandling efterlevs. De skolorna bör kunna stängas, säger Andreas Carlson, KD:s gruppledare i riksdagen till SvD.

►Kristdemokraternas Lennart Bondeson är kritisk till förslaget:

Annons