Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen granskar specialistläkare i Fagersta

Socialstyrelsen ser allvarligt på händelsen och har beslutat att granska den enskilda specialistläkarens yrkesutövning efter att läkaren utfärdat ett vårdintyg utan att ha träffat patienten.

Annons

FAGERSTA. "Det är ovanligt att Socialstyrelsen granskar en enskild läkare. I normala fall brukar de inte titta på en enskild individ utan de tittar i stället på organisationen. Men i det här fallet ser de allvarligt på händelsen", säger Tuula Wallsten, chefsläkare.

Det var förra året som en känd patient inom psykiatrin bedömdes ha behov av sluten psykiatrisk vård av en sjuksköterska. Efter att sjuksköterskan ringt till specialistläkaren utfärdade läkaren ett vårdintyg utan att ha träffat patienten. Läkaren grundade enbart sitt beslut på sjuksköterskans bedömning vid ett hembesök, vilket strider mot lagen om psykiatrisk tvångsvård.

– Lagstiftningen är väldigt tydlig på den här punkten. En läkare får enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård inte utfärda ett vårdintyg utan att ha personligen undersökt patienten, säger Tuula Wallsten.

En Lex Maria-anmälan gjordes förra året av chefsläkaren Tuula Wallsten.

Läs mer i måndagens tidning.

Annons