Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritisk mot drogtester i Norberg

Socialstyrelsen upplevde att drogtesterna på Davidsbo gård HVB i Norberg kunde uppfattas som tvingande och riktar nu kritik mot vårdboendet.

Annons

Norberg. Det är förbjudet att tvinga ungdomar att lämna urinprov på HVB-hem. Det är bara institutioner såsom Sundbo ungdomshem som har befogenhet att kräva att de boende drogtestas.

– Vi har aldrig tvingat någon att lämna urinprov. Men vi har tagit till oss av kritiken och utför i dag inga generella drogtester.

Det säger Christer Filipsson som är föreståndare på vårdboendet Davidsbo gård.

Han berättar att de rutinmässiga drogtesterna infördes för elva år sedan för att garantera drogfrihet och att Socialstyrelsen, länsstyrelsen och socialnämnden har gjort flera inspektioner på boendet utan att kritisera rutinerna.

– Konstigt, tycker jag. Vi har alltid redovisat öppet hur vi gått till väga, men ingen har tyckt att det varit konstigt förut, säger Christer Filipsson.

Borde ni inte haft kännedom om hur reglerna ser ut?– Jo, det borde vi och det anser vi också att vi har haft. Vi har aldrig tvingat någon att mot sin vilja lämna drogtester. När ungdomarna skrivits in har de, och föräldrarna, fått skriva under en blankett med rutiner där urinproven ingått, säger han.

I samband med en oanmäld inspektion i höstas ansåg ändå Socialstyrelsen att de bevakade urinproverna, som genomfördes tre gånger i veckan, kunde uppfattas som tvingande. I inspektionsbeslutet skriver Socialstyrelsen att påtvingade kroppsliga ingrepp, såsom utandnings- och urinprover, inte får förekomma i verksamheten.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons