Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen var framme mycket i november

Under november var vädret blandat. Det var mycket sol men också en del nederbörd.

Annons

I början av månaden täcktes stora delar av landet av mild luft. Från 20 till 23 november blev det kyligt. Sedan slog vädret om och blev varmare.

Årets novembermånad var varmare än normalt. Medeltemperaturen låg på 4,8 grader, vilket är lite mer än 3 grader varmare än vad som varit vanligt. Mellan 1961 och 1990 var medeltemperaturen 1,6 grader.

– Det har inte varit den varmaste månaden. Men de senaste åren har novembermånaderna varit varmare än normalt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Antalet soltimmar var också fler än normalt för november. Närmaste mätstation finns i Borlänge, och där registrerades 78 soltimmar för november. Snittet är 55 soltimmar. Men det är en bit kvar till rekordet, som var 91 timmar år 1988.

Nederbörden har också varit ganska normal, även om det var lite blötare än vanligt i södra Svealand och lite torrare än vanligt i södra Norrland.

Nu i början av december kommer vädret att vara fortsatt ostadigt. En del nederbördsområden kommer att dra förbi.

– Nu är vi precis i gränsen för om det kommer att falla som snö eller regn, säger Christoffer Hallgren.

I nästa vecka kommer det att börja röra sig kallare luft ned över landet. I mitten av nästa vecka kan vädret komma att bli mer likt vintern.

Annons