Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Som att släppa iväg barnen över en riksväg”

Flera invånare i Vad är rejält trötta på situationen och nu växer engagemanget för att få ner hastigheten.

Annons
Vadtjejerna Nicole Lundstedt och Agnes Hjulström, båda 8 år, är avskurna från skolan och kompisar på andra sidan. Fartsyndare och avsaknad av övergångsställe gör promenaden till ett högriskprojekt, anser föräldrar.

Skolan är slut för dagen. Några barn tar bussen hem, andra har tur som bor på skolsidan om genomfartsvägen. Så är det inte för åttaåringarna Nicole Lundstedt och Agnes Hjulström.

Trots att det inte är mer än ett par hundra meter hem är det uteslutet att de får gå ensamma till och från skolan. Problemet är att de måste korsa genomfartsvägen.

–Jag tycker att de ska köra lite lugnare och inte så jättefort, säger Agnes Hjulström som gärna skulle gå ensam, till kompisar som bor på andra sidan vägen.

När frågan kommer upp är svaret från föräldrarna nej:

– Det är som att släppa iväg barnen vid en riksväg, säger föräldern Stefan Johansson, som möter dem vid skoldagens slut.

Fartsyndarna är sedan länge ett stort samtalsämne i byn. Det är även det stora antalet tunga ekipage som väljer att passera här eftersom de sparar några minuter på att gena via Vad och Söderbärke i stället för att ta riksvägen.

– De nästan flyger förbi, Ingen håller 30 och absolut inte den tunga trafiken, säger Siv Spinord, som jobbar på skolan sedan många år och bor i Vad.

Vid skolan finns flera väl synliga 30-skyltar och trafikmärken som visar att här är det mycket barn i rörelse. Men varken skyltar eller en skolgård full med barn verkar vara tillräckligt för att alla förare ska bry sig om att här är det max 30 kilometer i timmen som gäller.

– Senast häromdagen körde en bil som troligen höll 80 förbi här när vi var ute på rast. Och det händer ganska ofta, säger läraren Margareta Persson.

Varken på Trafikverket, hos polisen eller på Smedjebackens kommun finns några planer på insatser för att göra trafiksituationen i Vad säkrare.

Lennart Bengts, gatuchef för Smedjebackens kommun, känner till missnöjet med både tung trafik och fortkörning i Vad. Han har köpt in en digital hastighetsmätare som visar glad eller sur gubbe beroende på om förare håller hastigheten.

Lennart Bengts tar inte för omöjligt att den kan ställas vid Vads skola. Men i så fall dröjer det eftersom den först ska stå på Högstensgatan i Smedjebacken.

Joakim Malta släpper inte heller iväg sin dotter ensam över vägen.

– Jag har vid upprepade tillfällen blivit omkörd i byn där det är max 50 som gäller. Man ska kunna låta en åttaåring gå över en 50-väg ensam men i Vad kan man inte det. Det kan inte vara meningen att det ska vara så här.

Han påpekar att det inte bara är vid skolan som folk kör för fort. Det gäller också vid backkrönet mitt i byn som har många utfartsvägar.

– Håller man inte maximalt 50 där så har man inte en chans, säger Joakim Malta som planerar att författa skrivelser till Trafikverket och andra berörda myndigheter.

Mer läsning

Annons