Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som tagen ur Bergakungens egna sovsal

Att övernatta i världens djupast belägna svit, omgiven av en miljö lika rik på historia som vackra miljöer kan låta som en bra idé. Men kom ihåg att på 150 meters djup kan man varken höra dig snarka eller skrika – om någon av gruvans många myter skulle vakna till liv.

Annons
Djup sömn. Du slipper garanterat störande grannar när du övernattar i detta rum djupt nere i Sala silvergruva. Om du inte tror på Gruvfrun, vill säga. Foto: Adam Sjöborg

 Det rasslar och skakar medan hissen sjunker ned i bergsdjupet. Till sist stannar den – på 155 meters djup. Här nere känns sommaren avlägsen och tiden, liksom årstiderna, tycks ha stannat upp.

Andreas Vollmer arbetar som guide i Sala silvergruva. Han går fram till bergsväggen, knackar tre gånger och berättar att han brukar råda besökarna att göra detsamma.

– För att lugna Gruvfrun. Jag är egentligen inte skrockfull, men det är bäst att vara på den säkra sidan, säger han.

Andreas Vollmer vandrar vidare in i berget, genom dovt upplysta gruvtunnlar, innan han öppnar upp dörren till det närliggande gästabudet. Här inne är det möblerat med träbord och kandelabrar och luften är rumstempererad och behaglig att vistas i.

– Det händer att par gifter sig borgerligt i gruvan, berättar Andreas Vollmer och det är lätt att förstå varför.

För dem som inte går i bröllopstankar går det även bra att dinera, eller att bara umgås och insupa atmosfären här.

I anslutning till gästabudet finns själva sviten, till synes ingrävd i en urgrävd ficka i själva berget. Rummet upptas nästan helt av en ordentligt tilltagen säng.

Rummet är spartanskt till sin natur. Men trots sitt grovhuggna yttre finns det en viss kunglig känsla över det. Som om det gjordes med Bergakungen i åtanke, lika mycket som för de jordiska besökarna. Ingen vägg skiljer rummet från gästabudet, men vad gör det när du inte har några grannar och sover djupt ned i underjorden.

– Vickningskorg och bubbel ingår förstås, samt en visning av gruvan. På morgonen kommer även guiden ned med en frukostkorg, berättar Andreas Vollmer.

Personalen är din enda länk till världen ovan under din vistelse. Vill du som gäst ta dig upp eller ned till din svit måste du först kontakt dem via en kommunikationstelefon, då mobiltelefoner inte fungerar här nere.

Den mörkrädde kanske därför blir något illa till mods av det faktum att flera spökjägare har besökt gruvan, så även mediet och tv-profilen Terry Ewans.

Även Andreas Vollmer har en del spökhistorier på lager från gruvan, både historiska och självupplevda.

– Under en visning vandrade två kvinnor i väg från gruppen. Jag trodde de hade tröttnat, men de berättade sedan att de inte hade sett oss. I stället hade de följt en kvinnogestalt som kallade på dem. Jag vet ej vad jag ska tro om det, berättar Anders Vollmer medan vi tar en paus i gästabudet.

Han tillägger att fortfarande är förbjudet att både svära och vissla i gruvan, då man inte ville riskera att locka till sig onda andar.

Något man däremot lockar till sig är besökare. Sviten tillkom 2006 och en konsertsal två år senare.

– Numera har vi en mängd aktiviteter i gruvan, året om.

Guide. Andreas Vollmer har arbetat i Sala silvergruva till och från under fjorton års tid. Han berättar gärna några av sina nervkittlande historier från gruvan och dess långa historia.
De äldsta delarna av gruvan är från 1600-talet och är tyvärr vattenfyllda i dag. Dykare tar sig dock ned i dessa tunnlar då och då.
Denna tunnel, från Gustav Vasas tid, höll inte för tidens tryck och kollapsade.
En guidad tur ingår i övernattningen. Här får besökarna lära sig vikten av att knacka tre gånger innan man beträder gruvgångarna.
Gruvan har under århundraden expanderat och blivit djupare. Ingen annan svit är lika djupt under marken som denna.
*** Local Caption *** Andreas Vollmer

Mer läsning

Annons