Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren vägrar att släppa taget

Det har regnat mer än vanligt under september och träden gulnar. Men ändå så är det fortfarande sommar, meteorologiskt sett.

Annons
Septemberbild från slussportarna vid Semla.

Norra länsdelen. Trots att det har varit det som upplevs som höstrusk under september månad har det meteorologiskt sett fortfarande varit sommar.

Under de sista dagarna på månaden såg det ut som att hösten skulle komma den 27:e. För att det ska räknas som höst ska dygnsmedeltemperaturen ligga under 10 grader fem dagar i rad.

Men den 30:e släpade sig medeltemperaturen över tio grader och hösten får vänta.

Månaden började med att ostadigt väder med regn rörde sig in och höll sig kvar till mitten av månaden. Då drog det in regnmoln och det var flera dagar med regn. Sen växte det högtryck in som rått de senaste två veckorna.

– I början av månaden var temperaturerna under eller strax under det normala. Men från den 12:e till den 19:e var temperaturerna tre till fyra grader över det normala för att sen ligga runt en till två grader över, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Men det har också regnat mer än normalt den senaste månaden. I Fagersta finns ingen mätstation men i Kloten och Söderbärke finns det. I Kloten uppmättes en nederbörd på 93,5 millimeter och i Söderbärke 117 millimeter. Det normala under september brukar vara runt 70-80 millimeter.

Mer läsning

Annons