Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språktrubbel ställer till det inom vården

En del svenskar är sjukare än andra och det har varit svårt att förstå varför. Nu har lokala forskare identifierat några viktiga problem.

Annons

Länet. Svensk sjukvård har blivit allt mer ojämlik. Vissa grupper är sjukare än andra och vården är inte likvärdig överallt i landet.

Nu har forskare på Mälardalens högskola utvärderat ett projekt som har undersökt hur sju olika vårdcentraler har förbättrat jämlikheten i vården. Ett stort problem för vårdcentralerna är bristande kommunikation.

– Många har problem med att invandrargrupper inte har kunnat boka tider och kommunicera. Personalen missförstår och patienten missförstår, säger Lennart Bogg, professor i folkhälsovetenskap på Mälardalens högskola.

Ingen av de medverkande vårdcentralerna ligger i Västmanland, men problemen kan ändå finnas här, tror Lennart Bogg.

– Fyra av fem i projektet hade infört ett amerikanskt ersättningssystem som heter ACG. Det har Västmanland också. Men man har egentligen inte utvärderat hur det påverkar jämlikheten i vården.

ACG-systemet hjälpte inte vårdcentralerna i studien att bli mer utåtriktade och kommunicera med nya patientgrupper.

– Ersättningssystemen styr på ett väldigt detaljerat sätt. Vårdcentralerna upplever att de får betalt för precisa saker och att de måste göra det de får betalt för, säger Lennart Bogg.

Annons