Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka smärtstillare i topp

Vi äter stora mängder smärtstillande – och flera sorter är beroendeframkallande. ”Många vet inte hur starka de är förrän de försöker sluta”, säger Robert Olsson på Beroendecentrum.

Annons
Kristian Wallner, läkare på Mitt hjärtas vårdcentral i Fagersta, arbetar för att minska utskrivandet av smärtstillande.

Förra året åt västmanlänningarna smärtstillande läkemedel för 35  612  908 kronor. Det är den läkemedelsgrupp som säljs allra mest. Länet placerar sig dessutom bland de högsta i Sverige i försäljningsstatistiken.

– Jag kan inte se något annat skäl än att det handlar om en lokal förskrivningstradition. Förbrukningen av de här läkemedlen ligger högt, säger Mats Rothman, överläkare på Enheten för psykosomatisk medicin.

Gunnar Dahlberg, familjeläkare

och ledamot i landstingets läkemedelskommitté, anser att västmanlänningarna generellt äter för mycket smärtstillande, men ett större problem anser han vara den stora förskrivningen av beroendeframkallande preparat.

Under 2010–2011 låg Västmanland högst i Sverige i förskrivningen av tramadol, en morfinliknande substans som är starkt beroendeframkallande. Efter att det uppmärksammades tog landstinget krafttag för att försöka minska förskrivningen.

– Primärvården har satsat mycket på att utbilda personal och förbättra mottagandet av smärtpatienter för att hitta rätt behandling i ett tidigare stadium, och det har varit framgångsrikt, säger Gunnar Dahlberg.

Storsäljare som Tradolan

togs bort från listan över rekommenderade smärt–läkemedel. Försäljningen minskade – men ligger kvar långt över rikssnittet.

Det mest sålda preparatet nu är Norspan, med samma beroendeframkallande verkan. Enligt Mats Rothman har de här läkemedlen fått användningsområden som de inte alls är lämpliga för, som långvarig behandling av muskelvärk.

– Det är väldigt viktigt att de patienter som får de här läkemedlen följs upp ordentligt och får en handlingsplan där man framförallt sätter en tidsbegränsning.

Läkaren ska ta

hänsyn till riskfaktorer som ifall det finns andra beroendeproblem hos patienten. Det kan behövas annan behandling som psykolog eller sjukgymnast. Men med en pressad vårdapparat och mycket tillfällig personal är förutsättningarna dåliga, menar Robert Olsson, chef för Beroendecentrum Västmanland.

– Här brister det. Läkarna hinner inte skaffa sig en helhetsbild av personen som får det här läkemedlet. En del som kommer till oss vet inte hur starkt beroende de är förrän de försöker sluta.

Både han och

Gunnar Dahlberg anser att en del av svaret finns i saknaden av en kontinuerlig relation mellan läkare och patient.

–  Första kontakten är utomordentligt viktig, att inte patienten skickas från en stafettdoktor till nästa. Utan en fast kontakt är det ofta lättare för läkaren att förnya ett recept än att säga nej, säger Gunnar Dahlberg.

Mest sålda smärtstillarna i Västmanland 2013

1.  Norspan

2.  Alvedon

3. Alvedon Forte

4.  Oxycontin

5. Citodon

6. Imigran

7. Zomig Nasal

8. Temgesic

9. Oxynorm

10. Tradolan

11. Targiniq

12. Oxycodone Lannacher

13. Panodil Forte

14.  Treo Comp

15.  Oxycodone G.L.

Källa: e-Hälsomyndigheten

Annons