Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten tar över jättelikt skogsområde

Genom markbyte tar staten över ett jättelikt skogsområde i brandområdet i Västmanland. Det är värderat till 44 miljoner kronor.

Annons

Området, som är lika stort som 2 500 fullstora fotbollsplaner, ska ingå i Hälleskogsbrännans naturreservat. Regeringen godkände i torsdags bytesaffären.

– I vår moderna tid har skogsbränder blivit mycket ovanliga. Det gör att när det väl händer skapas unika naturvärden som det är viktigt att vi tar tillvara, säger Matilda Ernkrans, socialdemokratisk ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen, i ett pressmeddelande.

Matilda Ernkrans menar att regeringens beslut bidrar till att skapa ett mycket värdefullt naturreservat.

Jonas Eriksson, miljöpartistisk gruppledare i riksdagen, säger så här:

– När man har möjlighet att låta en sådan här brandyta återhämta sig själv, så är det ett kraftfullt bidrag till den biologiska mångfalden och de rödlistade arter som är beroende av brandhärdar. Nu säkerställer vi det här området till skydd för framtiden. Inte minst för forskningen kommer brandområdet under mycket lång tid att vara högintressant.

Branden 2014 omfattade 14 000 hektar. Länsstyrelsen planerar nu för att göra ett naturreservat om 6 500 ha. Därutöver har Sveaskog förklarat att de kommer att göra Ekopark på sin del av det brandskadade området.

Annons