Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stöd bakom plusresultat

Årsredovisning för Norbergs kommun visar på ett överskott på 5,3 miljoner kronor. Kommunen har klarat överskott trots ökade nettokostnader på 20 miljoner kronor.

Annons

I höstas var prognosen för kommunen ett litet underskott på 600 000 kronor. Anledningen till att det blev överskott är att 3,1 miljoner kronor av de tillfälliga statsbidragen för flyktingmottagande användes samt att NVK aviserade överskott efter att prognosen gjorts.

Läs mer: Ökade kostnader förra året gör att NVU begär pengar

I överskottet ingår återbetalning av premier på arbetsmarknadsförsäkringar från AFA för 2,4 miljoner kronor.

– Vi är jättenöjda. När vi la budget var vi glada att det överhuvudtaget gick ihop. Man ska vara ärlig med att det är tack vare de tillfälliga pengarna från AFA och regeringen som vi överhuvudtaget gör ett överskott. NVU:s underskott har försämrat vårat resultat väldigt mycket men NVK lämnade ett överskott, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd.

Läs även: Enades om beslut att bygga hallen

Kommunens kostnader efter intäkterna räknats in ökade med 20 miljoner kronor. Kostnadsökningen består mest av personal till främst skola och socialen.

– En anledning är att skolan har fått många fler elever än vad de får pengar för. Vår demografiska modell hänger inte med. Vi beräknar budgeten på gamla siffror. När det flyttar in många barnfamiljer spricker kalkylen, säger Åsa Eriksson.

Antalet elever i grundskolan ökade från 482 elever 2014 till 592 vid årsskiftet 2015/2016.

Rättelse: i en tidigare version stod det att det var återbetalning av pensionspremier, det är i själva verket premier på arbetsmarknadsförsäkringar.

Mer läsning

Annons