Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson pratade säkerhetspolitik

Stig Henriksson (V), ledamot i Riksdagens försvarsutskott, berättade under ett öppet möte om Sveriges värdlandsavtal med Nato och om säkerhetspolitik.

Annons
Frågan att vara med, eller inte vara med, var central när Stig Henriksson hade öppet möte om värdlandsavtalet och Nato.

Flera intresserade kom för att lyssna på Stig Henriksson i Need Coffee shop i Norberg under söndagseftermiddagen.

Han började med att berätta om värdlandsavtalet som Sverige och Nato skrev på hösten 2014. Innan avtalet träder i kraft ska Riksdagen ta beslut om avtalet i maj.

Avtalet innebär att Nato, på inbjudan av Sverige, ska kunna använda svenska baser och infrastruktur. Det blir också lättare att ha öva militärt med Nato och att ge och ta emot stöd av Nato.

Stig Henriksson och Vänsterpartiet menar att avtalet kan öka spänningarna i regionen. Samt att även om det krävs en inbjudan från Sverige för att Nato ska komma till landet så är han frågande till om det kommer att fungera så i praktiken.

– Vi har gjort i ordning gästrummet, bäddat sängen och fyllt skafferiet med mat. När de sedan frågar om de får komma in så blir det svårt att tacka nej, säger Stig Henriksson.

Sedan pratade han om Sverige ska vara med i Nato eller inte samt om Sveriges försvarspolitik. En utredning om hur försvaret ska försörjas med personal pågår med anledning av att systemet med yrkessoldater inte fungerat som tänkt.

Mötet avslutades med frågor om bland annat värnplikten och Nato.

Mer läsning

Annons